ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE / BRANKO IVKOVIĆ: Zaposlio sestru, brata, snahe, zetove i većinu prijatelja!

Pišu: D. Obrdalj / S. Mustafić

Branko Ivković  predsjednik je Nogometnog  saveza Hercegbosanske županije, direktor ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, bivši premijer HBŽ-a i bivši predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH. Također, jedna od njegovih prijašnjih funkcija je i direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ.

U to vrijeme, preciznije 2004. godine, susreo se sa problemom – gdje parkirati svoj službeni automobil!? I onda, bez mnogo razmišljanja, svestrani Ivković se dosjetio. Rođak Frano živi nedaleko od njegove kuće i posjeduje garažu. Vrlo brzo sastavljen je prigodni ugovor.

„Predmet ovog ugovora čini najam garažnog prostora u Livnu, Ul. Fra Anđela Kaića bb, ukupne površine 16 m2. Ugovorne strane su saglasne da cijena najma iz čl. 1. ovog ugovora iznosi netto 100 KM mjesečno“, piše između ostalog u ugovoru o najmu garaže između direktora ZO HBŽ Branka Ivkovića i njegovog rođaka Frane Ivkovića.

Stotinu maraka mjesečno najmanje 4 godine građani HBŽ-a plačali su rođačko iznajmljivanje privatne garaže za službeni automobil.

„Neću Vam odgovoriti ni na jedno pitanje, hvala i doviđenja“, kratko i jasno rekao je Branko Ivković za Žurnal. Ivković ne želi da odgovara na pitanja. S druge strane, izvori Žurnala, tvrde da je svoju svestranost iskoristio  i na druge načine:

„Dok je bio direktor Zavoda primio je brata za vozača. Bratovu ženu zaposlio je u Centar za socijalni rad, sina u Ministarstvo prosvjete HBŽ, snahu u ministarstvo financija, sestru u stručnu službu Vlade, sestrinog muža u mirovinsko … Kada je imenovan za direktora ŠGD šume Kupres zaposlio je muža od druge sestre za vozača. Za šefove službe prodaje zaposlio je mnoge prijatelje. I Franu Ivkovića zaposlio je u Upravi za šume“, navode izvori Žurnala.

Branko Ivković se dovodi i u vezu sa nelegalnim davanjem pozajmnica nogometnom klubu Troglav Livno u vrijeme kad je bio direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja. Prema informacijama Žurnala, Ivković je prvostepeno za ovaj predmet osuđen, ali uz pomoć osoba iz vrha HDZ-a BiH, nakon žalbenog postupka – oslobođen.

Kako saznajemo, MUP i Tužiteljstvo Hercegbosanske županije prilikom istrage u ovom predmetu imali su informacije o slučaju „garaža – službeno vozilo“, ali ih nisu uzeli u razmatranje. Podsjetimo, Ivković je predsjednik Nogometnog saveza HBŽ, gdje je nedavno na mjesto glavnog tajnika NS HBŽ iz mirovine vraćen Ivan Tabak. Tabak je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od 3 mjeseca,  zbog zloupotrebe položaja i pronevjeru približno 30.000 maraka upravo u Nogometnom savezu.

Žurnal.info