Završila Izetbegovićeva predstava za javnost: Predstavnici Hrvata i Srba bojkotirali sjednicu Doma naroda

U zakazano vrijeme u sali za sjednice bilo je svih pet izaslanika iz Kluba bošnjačkog naroda i Zlatko Miletić (DF) iz Kluba Hrvatskog naroda.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sazvao je za danas 1. hitnu sjednicu tog doma, kojoj se odazvalo šest od ukupno 15 izaslanika, što nije dovoljan broj koji osigurava kvorum za rad.

To je na početku sjednice konstatirao i predsjedavajući Doma Bakir Izetbegović, koji je kazao da sjednici prisustvuje šest izaslanika – pet iz Kluba bošnjačkog naroda, jedan delegat iz Kluba hrvatskog naroda te nitko iz Kluba srpskog naroda.

U zakazano vrijeme u sali za sjednice bilo je svih pet izaslanika iz Kluba bošnjačkog naroda i Zlatko Miletić (DF) iz Kluba Hrvatskog naroda.

Na sjednicu nisu došli izaslanici iz Kluba srpskog naroda kao ni četiri izaslanika iz Kluba hrvatskog naroda, koji su članovi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

– Očigledno nemamo kvorum, tako da se tu treba referirati na član 63. Poslovnika, koji kaže da kvorum čini devet izaslanika, uz uvjet da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska izaslanika. Dakle nemamo kvorum i mislim da ga nećemo ni nakon pauze imati, jer sam od svojih kolega iz Kolegija Nikole Špirića i Dragana Čovića dobio akte u kojima Špirić tvrdi da je današnja sjednica sazvana protivno odredbama Poslovnika o radu Doma naroda. Čović misli slično. On smatra da smo morali imati dogovor o današnjoj sjednici i smatra da je ovo jednostran potez s moje strane – kazao je Izetbegović, prenosi Fena.

Dodao je kako misli da njega član 58. Poslovnika obvezuje da u roku od tri dana sazove sjednicu kada to određeni broj izaslanika, Poslovnikom propisan, od njega zatraži.

Na predloženom dnevnom redu današnje sjednice bilo je predviđeno imenovanje članova Izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, kao i izbor članova stalnih komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH – Ustavnopravne komisije, Komisije za financije i proračun i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije.

Dnevnik.ba