Zbog Komšićeve kandidature upitna i predizborna suradnja

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) BiH glatko je jučer odbilo prijedlog čelnika Demokratske fronte (DF) Željka Komšića o ujedinjenju četiriju stranaka ljevice u potpuno novi politički subjekt. Time je nastavljena trakavica oko zajedničkog djelovanja SDP-a, DF-a, Naše stranke (NS) i Građanskog saveza (GS) na političkoj sceni BiH, piše Večernji list BiH.

Očekivano Odgovor SDP-a na Komšićev prijedlog potpuno je očekivan jer bi njegovo prihvaćanje značilo da se SDP odriče imena, 108 godina duge tradicije te da u novu stranku unosi veliki broj vrijednih nekretnina i stranačku infrastrukturu, a zauzvrat dobiva 25 posto pozicija i utjecaja u toj stranci. – Da budem predsjednik SDP-a koji će ugasiti SDP, na to neću pristati ni pod koju cijenu – poručio je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić objavljujući odbijanje Komšićeva prijedloga.

Čini se kako je Komšić, ne prvi put, izišao s prijedlogom za koji je znao da ga drugi ili bar neki od njih, poput SDP-a, ne mogu prihvatiti. Teško je bilo očekivati da SDP, kao najjača stranka u tzv. građanskom bloku, pristane utopiti se u potpuno novu stranku pod istim uvjetima kao i izvanparlamentarni GS ili DF iz čijih redova svakodnevno istupaju dužnosnici i članovi.

– Ne plašimo se samostalnoga nastupa, ali učinit ćemo sve da dođe do zajedničkog nastupa – kazao je jučer Nikšić. Sada je jasno da ne samo da neće biti ujedinjenja ljevice u FBiH već je upitno i hoće li ikakva suradnja biti ostvarena u predizbornom razdoblju. Potvrđuje to SDP-ov i Nikšićev otvoreni poziv Komšiću da povuče svoju kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Upitna suradnja – U duhu uspostave potpunog povjerenja i jačanja odnosa između svih stranaka građanskog bloka, pozivamo Željka Komšića da povuče jednostranu kandidaturu za Predsjedništvo BiH kako bi se unutar bloka mogla otvoriti rasprava o procesu izbora zajedničkog kandidata za poziciju člana Predsjedništva BiH – navodi se u jednom od jučerašnjih zaključaka SDP-a.

Komšić je ekspresno odgovorio kako to neće uraditi te je naveo i “razlog” za to. – Ja to ne mogu uraditi zbog Dragana Čovića! Nadam se kako su u SDP-u svjesni toga – poručio je Komšić. Ostane li pri tom stavu čelnik DF-a, neće moći računati na službenu potporu SDP-a jer je Nikšić i jučer ponovio kako će SDP imati svog kandidata za bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH. Ostaje za vidjeti kako će se u sve očitijoj polarizaciji na ljevici odrediti Naša stranka, GS i druge manje stranke koje sebe smatraju “građanskim” ili strankama ljevice. •

www.vecernji.ba