Zbog nemara osoblja umrla žena ispred Hitne pomoći u Livnu!

Ovom žalbom želim ukazati na nestručnost i neodgovornost osoblja odjela Hitne pomoći u livanjskom Domu zdravlja.

Naime, u noći sa 20. na 21.08.2018. godine, mojoj baki, Boženi Bralo, zatrebala je intervencija Hitne pomoći. Nazvali smo broj 124, objasnili ozbiljnost i žurnost situacije. Rečeno nam je da nisu u mogućnosti intervenirati jer su u tom trenutku na odjelu bili prisutni samo dežurna medicinska sestra i vozač, te da sami organiziramo prijevoz.

Objasnili smo da bi u tom slučaju baka morala prepješačiti veliki broj stepenica do auta, što je prenaporno za nju koja je bila srčani bolesnik. Medicinska sestra je ipak insistirala da je mi pokušamo nekako dovesti na odjel, te da ukoliko ne uspijemo u tome, pozovemo ponovo.

Moja mama, sestra i ja nismo imale previše vremena za razmišljanje, jer se baka iz trenutka u trenutak osjećala sve lošije. Nekako smo, uz veliki napor, uspjele da je dovedemo do auta i dovezemo iz Zabrišća u Livno. Stotinjak metara prije Doma zdravlja baka je izgubila svijest. Dovezli smo je pred sami ulaz u odjel Hitne pomoći, dozivajući pomoć. Nije bilo reakcije, pa smo zvonili.

FOTO: Hitna pomoć Doma zdravlja u Livnu

Potom je par osoba izišlo iz Doma zdravlja i samo RAVNODUŠNO PROMATRALO kako ja pokušavam reanimirati baku. Medicinska sestra Marina je, umjesto da pomogne, samo komentirala moje postupke u datom trenutku. Bez ičije pomoći, iznijele smo je same, i položile na asfalt. Tražila sam da netko od osoblja hitno donese nosila. Tek su se tada, konačno, pokrenuli i donijeli nosila.

Unijeli su je u Hitnu pomoć. Budući da je bakino srce prestalo kucati (nije bilo srčane aktivnosti), trebalo joj je masirati srce i dati adrenalin. Umjesto toga, osoblje joj je nestručno i nesavjesno primijenilo defibrilaciju (primjena elektro-šokova na srcu kako bi se reaktivirao ili normalizirao njegov rad).

Osobno sam medicinska sestra po struci, koja već godinama radi u Njemačkoj, upravo na odjelu Hitne pomoći. Savršeno mi je poznat protokol u ovakvim situacijama, koji je isti svuda u svijetu. Nisam mogla ne reagirati na nehuman i nestručan odnos prema pacijentu.

U ovom slučaju u pitanju je moja baka koja je to platila životom. Razočarana sam i ljuta, pogotovo jer nam je odbijen i inicijalni zahtjev za smrtni list, od tada ordinirajuće dežurne dr. Šarić. Tek smo ga naknadno dobili od dr. Brkića.

S.r. Tanja Petković, Zabrišće Livno