Zbog nižih cijena i mogućnosti plaćanja na rate bh. građani ljetuju u Turskoj, Egiptu…

– Osim Turske, druge destinacije za koje su građani najviše zainteresirani su Tunis, Grčka, Egipat, Španjolska i, naravno, neizostavna jadranska obala – kazala je Daria Mrkić

Počelo je vrijeme godišnjih odmora, a cijene turističkih aranžmana ove su godine nešto veće u odnosu na prijašnje razdoblje. Neum, Turska, Hrvatska, Egipat, Grčka… destinacije su koje su najčešće zastupljene u ponudama turističkih agencija, ali su i, kako kažu u agencijama, najtraženije.

Turska, odnosno antalyjska regija, ove je godine najprimamljivija destinacija građanima kada je riječ o zrakoplovnom aranžmanu.

Atraktivne destinacije

Iz tuzlanske agencije za BHRT su nedavno kazali da čak bilježe i povećanu zainteresiranost u odnosu na prethodnu godinu.

– Osim Turske, druge destinacije za koje su građani najviše zainteresirani su Tunis, Grčka, Egipat, Španjolska i, naravno, neizostavna jadranska obala – kazala je Daria Mrkić, agentica prodaje. I u drugim turističkim agencijama situacija je gotovo ista kada je riječ o izboru destinacija, a komentirajući poskupljenja iz agencija su kazali: – Ne ljetuje onaj tko ima novca, nego onaj tko se naviknuo – dodajući da je broj onih koji odlaze na ljetovanje do sada sličan prošlogodišnjem. Ali, kažu da klijenti tijekom odabira destinacija i uplate često traže olakšice, poput plaćanja na rate. Inače, većina agencija za putovanja nudi plaćanje na rate, i to od 12 do 24 rate a, kako kažu u agencijama, ta opcija se sve češće koristi.

– Postoji više opcija, pa tako neke banke nude posebne kredite za putovanja, odnosno za turističke aranžmane. Zatim postoji opcija plaćanja putem šoping-kartice, ali i onaj standardni ugovor s agencijom, odnosno administrativna zabrana, i to na plaću, plaćanje preko tvrtke, na više mjesečnih rata, do kraja godine i slično – objasnio je nedavno za Nezavisne Vedran Jokić, ravnatelj turističke agencije iz Banje Luke. Da putovanje preko agencija postaje sve popularnije, najbolje pokazuje podatak da su građani Republike Srpske na turistička putovanja potrošili ogroman novac. Kako piše capital.ba, turističke agencije i turoperatori iz Republike Srpske prošle godine imali su gotovo 45 milijuna maraka prihoda i ostvarili dobit veću od 4,5 milijuna KM.

Večernji.ba