Zbog primjene novog zakona, mirovine za travanj u Federaciji BiH više i za 50 KM

Umirovljenici u FBiH za nekoliko dana dobit će prve uvećane mirovine. Naime, zbog primjene novog Zakona o MIO, koji je stupio na snagu 1. ožujka, mirovine za ožujak, koje će biti isplaćene početkom travnja, bit će uvećane za 5 do 10%.

Ovo povećanje odnosi se na oko 108.000 umirovljenika koji su godinama bili u nepovoljnom položaju. Riječ je o onima koji su mirovinu ostvarili do srpnja 1998. godine i onima koji su otišli u mirovinu do 31. prosinca 2007. godine. Prvima novi zakon donosi povećanje od 10 posto, dok bi drugi primjenom ovog zakona trebali ostvariti za 5 posto više mirovine.

Važno je naglasiti kako se povećanje odnosi na zakonski iznos mirovine (riječ je o iznosu koji se navodi u odluci, a ne o iznosu koji se dobije kad se iznos s odluke pomnoži s isplatnim koeficijentom). Novi zakon će, prema mišljenju Vlade Federacije BiH, ublažiti razlike u mirovinama umirovljenika koji su ušli u mirovinski sustav do 1998. godine, a istodobno će približiti, odnosno ujednačiti, visine mirovina za umirovljenike koji su otišli u mirovinu po novom zakonu, kroz vrijednost boda od 14 KM.

www.vecernji.ba