Željko Komšić: ‘Oduzeo bih Hrvatima konstitutivnost, ali nažalost Bošnjaci ne mogu sami mijenjati ustav’

Željko Komšić, vođa bošnjačke nacionalističke stranke Demokratska Fronta, rekao je kako namjerava ukinuti konstitutivnost Hrvata i u BiH razviti tzv. građansku opcija koja bi na kraju dovela do tog da bi Hrvati i Srbi izgubili sva svoja politička prava i bili svedeni na nacionalnu manjinu, odnosno gdje bi se majorizacijom Bošnjaci nametnuli kao jedina vlast u BIH, na sličan način kao što su njega prevarom dva puta nametnuli kao “predstavnika Hrvata” – svojim glasovima.

“Probosanske stranke i stranke građanske ljevice moraju konačno definirati za kakvu građansku državu se zalažu. Evidentno je da Bosna i Hercegovina u procesu pridruživanja Europskoj uniji mora odbaciti nadvladani koncept konstitutivnosti naroda i snažnije se angažirati na uspostavi građanskog i demokratskog principa jedan čovjek jedan glas, rekao je danas Željko Komšić.

U BiH vrije zbog Pelješkog mosta: Komšić uspoređuje Čovića s Pavelićem

Komšić smatra da presude Europskog suda za ljudska prava nedvosmisleno govore da one uopće ne mogu biti implementirane a da se prethodno ne odbaci diskriminirajući koncept takozvane konstitutivnosti naroda, na kojeg se, što eksplicitno piše u presudama Europskog suda za ljudska prava, “moralo pristati uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja”.

“Ako želimo biti moderno europsko društvo, mi moramo odbaciti princip etničkog predstavljanja te shodno integracijama u europski pravno – politički okvir, raditi na izgradnji građanske države i građanskog pravnog poretka”, naglašava Komšić.

“Konstitutivnost naroda bi imala i danas smisla kada bi i danas vrijedila formula ZAVNOBIH-a da Bosna i Hercegovina nije ni bošnjačka ni srpska ni hrvatska, nego i bošnjačka i srpska i hrvatska. Svima je jasno da je ta formula grubo derogirana i da se nastoje formirati etničke izborne jedinice što je u suprotnosti sa evropskim građanskim društvom i civilizacijskim vrijednostima”, smatra Komšić (Belgija i Švicarska imaju “etničke” izborne jedinice i sličan ustroj kao BIH).

Željko Komšić: “BIH treba tužiti Hrvatsku u Haagu zbog Pelješkog mosta i pljačke imovine”

“Nažalost, dobar dio građanskog političkog spektra još uvijek robuje onim konceptima koji su propali sa padom Berlinskog zida i zazire od zalaganja za građansku državu, u svojoj suštini. Građanske opcije, u nedostatku šire političke vizije, nikada se u Briselu nisu jasno založile za građansku državu na principu jedan čovjek jedan glas, niti su institucijama EU stavile do znanja da u Bosni i Hercegovini postoje političke snage koje imaju namjeru graditi europsku, građansku, demokratsku i sekularnu državu, upravo onakvu kakve je većina članica Evropske unije. Zbog svega toga, pristup građanskih stranaka mora biti promijenjen”, rekao je Komšić.

Komšić smatra da odustajanje od principa “jedan čovjek jedan glas” znači izdaju referendumskih principa od 1.ožujka.

BiH: Komšić definitivno kandidat za hrvatskog člana državnog predsjedništva

“Ako su neke nacionalne stranke odustale od prvomartovske građanske Bosne i Hercegovine, što i ne iznenađuje, stranke građanske ljevice nikada od toga ne smiju odustati. Građanska država Bosna i Hercegovina ne smije biti ime za ono što je prošlo nego ime za ono što dolazi. Neka se svi oni koji se tome protive ne pitaju da li iza svega stoji neka skrivena namjera. Nema nikakvih skrivenih namjera. Ultimativni cilj građanske ljevice mora biti evropska građanska država i vladavina demokratske većine”, zaključio je Komšić.

Iza ideje o “građanskoj” BIH se od početaka te države skriva zapravo bošnjačka ideja o ukidanju prava Hrvatima i Srbima u BIH, s tim da Srbe štiti činjenica da imaju svoj entitet, dok Hrvati ugurani u federaciju s Bošnjacima polako ali sigurno nestaju iz BIH.

Izvor: narod.hr