Židovska zajednica BiH otkazala koncert: problem sigurnost i antisemitizam

Židovska zajednica u BiH potvrdila je u četvrtak kako je zbog sigurnosnih razloga ali i pojačanog antisemitizma bila prisiljena otkazati koncert kojim je u Sarajevu 8. studenog trebala biti obilježena 85. obljetnica Kristalne noći, kojom je označen početak masovnog progona Židova u nacističkoj Njemačkoj.

Organizatori tog koncerta, planiranog u prostorima aškenaske sinagoge u Sarajevu, trebali su biti Židovska zajednica ta Svjetski židovski kongres (WJC), a suorganizator hrvatsko veleposlanstvo u BiH s obzirom da Hrvatska trenutačno predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA), međuvladinim tijelom čija je zadaća promicati obrazovanje i osnažiti sjećanja i istraživanja o pogromu nad Židovima tijekom 2. svjetskog rata.

U hrvatskom su veleposlanstvu Hini kazali kako su s radošću željeli sudjelovati u organiziranju ovog koncerta, ali razumiju zabrinutost domaćih suorganizatora i njihovu sigurnosnu procjenu, uz žaljenje što je došlo do otkazivanja jer je u pitanju važna obljetnica tragičnih zbivanja u suvremenoj povijesti.

U priopćenju Židovske zajednice u BiH, kojega potpisuje njen predsjednik Jakob Finci i koje je naknadno dostavljeno medijima u BiH, stoji pojašnjenje kako su odluku o otkazivanju donijeli na temelju procjene policijskih tijela da nakon eskalacije sukoba na Bliskom istoku radi zaštite građana pojačaju zaštitu objekata važnih za židovsku i palestinsku zajednicu u toj zemlji.

“S obzirom na to… kao i povećan nivo antisemitizma te izostanak reakcije na antisemitizam od nadležnih tijela, odlučili smo otkazati događaj zbog bojazni da se on ne zlorabi za dnevnopolitičke događaje”, stoji u priopćenju.

poster
Dodaje se kako se sarajevski, odnosno bosanskohercegovački Židovi osjećaju sigurno na svojim ognjištima, no odluke koje donosi Židovska zajednica u skladu su sa zakonskim regulativama i okolnostima u kojem se društvo nalazi.

Tendencioznim i neodgovornim opisali su druga medijska nagađanja o razlozima otkazivanja koncerta.

Jedan od sarajevskih portala blizak radikalnim bošnjačkim političkim krugovima optužio je hrvatsko veleposlanstvo u BiH da je odgovorno za otkazivanje koncerta uz tvrdnju kako je u pozadini urota čiji je cilj “podmetnuti Sarajevu antisemitizam”.

Iz veleposlanstva su na to reagirali izjavom u kojoj su istaknuli kako su zgranuti takvim tendencioznim napisima kojima im se “stavlja meta na čelo”, no istodobno izražavaju zabrinutost zbog negativne atmosfere u Sarajevu na koje upozoravaju i predstavnici židovskih organizacija.

Večernji.ba