Zijada nekad preturala po kontejnerima, danas ima firmu sa 15 zaposlenih

zijada

Kada je zbog ostanka bez posla Zijada Isić iz Travnika prije dvadeset i jednu godinu počela kopati po kontejnerima imala je za cilj samo prehraniti obitelj. Danas je vlasnica uspješne obiteljske tvrtke Eko industrijski otpad s petnaest zaposlenih.

Na mjestu gdje je sada sjedište tvrtke bila je deponija smeća, od kojeg je ova uporna žena sa svojom obitelji izgradila uspješnu tvrtku, koja može biti primjer mnogima. Za Federaciju danas ponosno je pričala o počecima u koje se upustila isključivo kako bi osigurala egzistenciju i bez ikakvog prethodnog znanja o ovom poslu.

“Mnogi su se smijali, mene nikad sramota nije bila ničega. Sramota bi me bilo ukrasti, da sam lopov “, kaže Zijada.

Ono što je za mnoge bilo smeće za Zijadu i njenu obitelj bilo je kapital, s kojim je strpljivo gradila posao. Danas staklo, plastiku, pet ambalažu, tkaninu i papir otkupljuje od sedamnaest komunalnih poduzeća i osamdeset posto izvozi u Europsku uniju.

“Danas je to proizvod broj jedan, koji je vrlo tražen na europskom tržištu”, priča Zijada.

A njezinih petnaest radnika, za koje su uplaćeni svi porezi i doprinosi, danas rade u tvrtki koja je među rijetkima vlasnik certifikata boniteta uspješnog poslovanja.

Recept je, kaže Zizi, jednostavan – rad i domaćinski odnos sve dane u godini. Pa i na osmi mart, koji će ona zajedno sa svojim radnicima provesti na poslu.

“Najlakše je kukati. Svatko treba zasuče rukave, osmi mart nam je svaki dan u godini “, dodaje Zijada.

Fokus.ba