Žive uz svijeće: ‘Trebam roditi, samo da moja Lea bude dobro’

NOVA NADA: Dobri ljudi su Mujadžićima uplatili oko 10.000 kuna, a nedostaje im još oko 84.000 kuna kako bi platili astronomski dug Elektri i započeli novi život

Upravo se spremam u bolnicu na pregled. Trebala bih roditi za tri dana i sve ovo mi je veliki stres, rekla je u četvrtak Mateja Mujadžić (25).

Nosi djevojčicu, a dala joj je ime Lea. Mateja još nije odlučila hoće li se iz rodilišta vratiti u stan u kojem živi s ocem Senadom (53) ili će otići u materinski dom u Nazorovoj.

O njima smo pisali jer već deset godina žive u stanu bez električne energije. Senadov početni dug za struju od 3000 kuna te zbog ilegalnog spajanja na mrežu porastao je na 94.000 kuna. Novca nemaju jer je Senad teško bolestan i nesposoban za rad, a Mateja je po struci medicinska sestra koja je radila u privatnom domu umirovljenika. Iako ima četiri godine staža, sporazumno je otkazala ugovor o radu.

rik očaja buduće majke
– Kad nisam bila u smjeni, korisnicima su lijekove, injekcije i terapiju davale spremačice, a ja sam za to trebala biti odgovorna. U slučaju da je nešto pošlo krivo, izgubila bih licenciju i nikad više ne bih mogla raditi u struci – objasnila je.

Imala je dečka s kojim je planirala zajednički život, no kad je ostala trudna, tvrdi da ju je napustio rekavši da dijete nije njegovo. Našla se u bezizlaznoj situaciji te je javnosti uputila apel za pomoć.

– Kad bismo riješili dug za struju, život bi nam dobio novi smisao. Želim normalan život za svoju bebu, no to joj u ovom trenutku ne mogu osigurati i u svemu mi još može samo pomoći hrvatska javnost – rekla je mlada žena. Gradske i socijalne službe upoznate su s njihovom situacijom te kažu kako su im više puta pokušavali pomoći, a tražili su od Elektre otpis duga ili makar plaćanje na rate. Nisu dobili pozitivan odgovor, a od objavljivanja teksta u našem dnevnom listu nisu se javili ni nesretnoj obitelji.

San o životu bez dugovanja
– Nadam se da će nam danas doći socijalna radnica, ali od drugih službi nitko nas nije nazvao ni obišao. Jako smo zahvalni svim dobrim ljudima koji su čuli moj apel i uplatili novac. Nemam riječi kojima im mogu iskazati svoju i tatinu zahvalnost. Dosad smo dobili oko 10.000 kuna i naš san o životu bez duga prema Elektri još je jako daleko. Više nemamo što učiniti. Čak i ako ne uspijemo skupiti novac za struju, barem ćemo u nekom duljem sljedećem periodu imati za hranu – rekla je Mateja koja priznaje kako joj je cijela situacija teška i osjeća se vrlo umorno, no zbog svojeg djeteta spremna je boriti se.

Dobrotvori su joj darovali sve potrebne stvari za malenu Leu tako da joj za bebu ne treba ništa. Njoj i Senadu nedostaje odjeće, obuće, deka, posteljine i ručnika te konzervirane hrane koja može dugo stajati.

24 sata