ŽIVOT U IRSKOJ Evo što se sve može kupiti s minimalnom plaćom

irska

ZAGREPČANIN Ivan Novak koji se prije mjesec i pol preselio u Dublin i tamo pokrenuo biznis, kaže da se Hrvati vole često uspoređivati s Ircima no da zapravo i nismo tako slični, jer se pretvaramo da smo bolji nego što jesmo. Istaknuo je da je u Irskoj minimalac 9,25 eura po satu, te da su dva slobodna dana obaveza. Pobrojao je i što se sve može kupiti s irskom minimalnom plaćom.

Objavu na njegovom privatnom profilu o prvim dojmovima života u Irskoj objavljujemo uz Ivanovu njegovu dozvolu.

Irska: Država po mjeri čovjeka, skromna, socijalna i tolerantna

Prvo, Irci. Mi često volimo isticati da smo slični mentalitetom. Istina je zapravo da su Irci ono što se mi pretvaramo da jesmo. Topli, srčani, ljubazni, hrabri, pošteni, otvoreni…
A zato im je i država takva.

Uređena po mjeri čovjeka, socijalna, skromna, otvorena za druge ljude i druge kulture, a opet uz ogromnu količinu nacionalnog ponosa. Ne ksenofobna, homofobna i svemogućefobna hohštaplerska vukojebina u kojoj su najsuvremenije ceste i benzinske pumpe i sve na čemu se može krasti, a ljudi koji su živjeli i radili cijeli život su prisiljeni kopati po kontejnerima.

Ovdje to ne rade ni klošari i narkomani, jer i oni imaju pravo na smještaj i hranu i pomoć.
Irci organiziraju štrajk svih radnika Tesca jer smatraju da im prekovremeni nisu plaćeni koliko bi trebali biti. Irci skoro sruše parlament kad im pokušaju uvesti plaćanje naknade za vodu u visini 2 ( dva) eura mjesečno zbog EU regulative i na kraju Vlada izmisli alternativno rješenje.
Irci su u EU, ali svu hranu proizvode sami i prodaju pod svojim znakom kvalitete i svaki komad mesa i litra mlijeka se može pratiti do samog početka proizvodnje po broju i oznaci.

Irci prosvjeduju što Vlada gradi stanove samo za nezaposlene i socijalu, umjesto da gradi i za zaposlene, koji podnose najveći teret i irska Vlada odmah reagira programom stambenog zbrinjavanja za zaposlene s nižim primanjima. Irci u pubovima slušaju rock i punk, a svi uglas, od 18 do 70 godina, pjevaju Starman Davida Bowieja.

Jer, Irci su ponosan narod i ne daju da ih itko gazi, a najmanje njihova Vlada.
Tu svaka i najmanja sličnost s Hrvatima i Hrvatskom nepovratno nestaje.

Rad i dostojanstvo radnika je posebna priča, no možda je najbolje to vidjeti kroz brojke.
Minimalac u Irskoj na bazi 40 sati tjedno je 9,25 eura po satu i OBAVEZNA dva slobodna dana svaki tjedan. Sve prekovremeno, sve u drugoj ili trećoj smjeni, svaki rad preko kvote slobodnih dana plaća se i trostruko u nekim slučajevima i to se podrazumijeva. Kao što se podrazumijeva da se radi do minute kad završava radno vrijeme i da nema poziva i remećenja privatnog vremena izvan posla.

Što se sve može kupiti za minimalac

Za minimalac, koji je cca 1.400 eura, može se kupiti:

– cca 1.100 litara dizela
– 10 televizora Samsung 28″ ili 3 Samsung LED 3D smart TV-a
– 6 Apple iPada
– cca 200 kg vrhunske svježe govedine irske proizvodnje
– cca 2.000 litara irskog svježeg mlijeka
– cca 700 Big Macova
– prosječno 300 točenih piva od pola litre u pubovima u Dublinu
– auto srednje klase cca 10 godina starosti u odličnom stanju ( osiguranje je individualna stavka)
– platiti struju za kuću od 200 kvadrata za cca 30 mjeseci
– putovanje na Kubu, 7 dana all-inclusive sa svim uključenim troškovima za dvoje ljudi
– najam stana u centru Dublina veličine 50-60 m2 s uključenim režijama
…itd….

Ali, mi imamo Hrvatsku!
( tj. neki od nas…)

Index.hr