ZLOČIN KOJI JE POTRESAO BiH Trostruki ubojica koji je ZAKLAO MAJKU, BRATOVU SUPRUGU I BRATA uskoro bi mogao biti slobodan!?

Ante Niče (35), koji je optužen za trostruko ubojstvo u Suhači, kod Livna, proglašen je neuračunljivim i Sud u Livnu mu je izrekao mjeru obveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

niče

Niče se, kako saznaje Avaz.ba, već desetak dana nalazi u Javnoj ustanovi Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu. Ovu informaciju potvrdio je i odvjetnik Goran Bradarić, koji je zastupao Ničea.

– Procedura je sada takva da se svakih šest mjeseci provjerava opravdanost izrečene mjere – kazao je Bradarić.

Na pitanje da li to znači ako se za šest mjeseci utvrdi da je Niče izliječen da će biti pušten na slobodu, Bradarić je odgovorio: “Tehnički da, ali ne mislim da će takvo što se dogoditi brzo”.

On je za Avaz pojasnio da je Sud ovakvu odluku donio nakon tri vještačenja.

– Prvo vještačenje je radio vještak neuropsihijatar Salih Terzić koji je tvrdio da je u momentu izvršenja djela optuženi bio smanjeno, ali ne bitno neuračunljiv. Drugo vještačenje je obavio tim iz Sarajeva u sastavu vještaka Abdulaha Kučukalića, Senadina Fadilpašića i Alme Bravo-Mehmedbašić. Njihov zajednički nalaz je potvrdio da Niče ima dijagnozu kronične sumanutosti, odnosno, da je u momentu izvršenja trostrukog ubojstva bio neuračunljiv. Istu dijagnozu kao tim iz Sarajeva je dao i tim vještaka iz Mostara – kazao je Bradarić.

Kako saznaje Avaz.ba, Niče je iz Psihijatrijske klinike prije nekoliko dana zvao jednog poznanika i žalio se na uvjete u Psihijatrijskoj klinici na Sokocu.

Podsjećamo, Javna ustanova Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu renovirana je i otvorena 2014. godine uz financijsku pomoć Švicarske u iznosu višem od 6,7 milijuna maraka.

Opremljena je po međunarodnom standardu. Ima kapacitet od 200 kreveta, a na 7.000 metara četvornih nalaze se prostorije za radnu terapiju i rekreaciju.

Niče je zločin počinio 30. listopada 2015. godine u večernjim satima, nakon povratka iz zatvora gdje je bio u jednomjesečnom pritvoru zbog obiteljskog nasilja.

Nakon što je došao kući, sa čak 35 uboda kuhinjskim nožem usmrtio je majku Lucu (66), gluhonijemog brata Matka (46) usmrtio je s osam uboda, a njegovu, također, gluhonemu suprugu Sandru (44) izbo je šest puta i zatim pobjegao , piše Avaz.

Švicarska uložila 6.7 milona KM u Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu

Poslije ovog zločina, susjedi su pričali da je Ante bio problematičan i da su se svi pribojavali da bi mogao uraditi ovako nešto.

– Više puta je tukao majku, što su najčešće komšije prijavljivale policiji, jer ona nije smjela. Zadnji put kada ju je istukao, ostao je u zatvoru mjesec i evo što je napravio kada je izašao. Čuo sam da čim je ušao u kuću odmah se krenuo svađati s majkom i uzeo je nož sa stola, te je izbo – ispričao je tada jedan od susjeda.

Krvava odjeća

Nakon toga, ostao je u kući dok nije primijetio da se njegov brat i supruga vraćaju iz prodavaonice. Odmah je sišao na njihov kat i oboje ih izbo s istim nožem.

Majka i bratova supruga su preminuli na licu mjesta. Matko je skupio snage i tako povrijeđen otišao do susjeda da traži pomoć. Međutim, nesretni čovjek preminuo je na putu do splitske bolnice.

Ante je nakon ubojstva pobjegao preko livade iza kuće, a prilikom potrage policajci su pronašli odjeću koju je skinuo i bacio.

Zbog ovog zločina u Livnu je bio proglašen i dan žalosti.

Tek poslije tri dana od bijega, Ante se predao policiji u selu Komorani, u blizini Livna. Prilikom predaje, on je policajcima hladnokrvno rekao da se predao samo iz straha da ne bude ubijen prilikom potjere.

 

Blic.rs