“Prijatelj iz SAD-a” od državljanke BiH preko Facebooka izmamio 13.700 eura

prijatelj

Ljilja J. (52) iz Banje Luke svojom je naivnošću izgubila 13.700 eura, te tako postala jedna u nizu žrtava prijevara preko društvenih mreža. Naime, Ljilji J. se preko Facebooka još sredinom prošle godine javio novi ‘prijatelj’ pod imenom Ryan Roland, koji joj je, nakon poduljeg dopisivanja, priznao da je u problemu i zatražio njezinu pomoć. Tražio je uplatu novca na račun jedne agencije iz indijskog glavnog grada New Delhija, napisavši i da je poslao jedan paket na njezinu adresu, a koji bi joj trebao uskoro doći na kućnu adresu.

I ne sluteći ništa loše, ona je preko „Western uniona” poslala traženi novac ovoj agenciji iz Indije. Potom je dobila poruku da je paket blokiran u Turskoj i da mora uplatiti više tisuća dolara, kako bi i stigao do nje. To je i učinila, da bi joj poslije svega stigla ucjenjivačka poruka od ‘prijatelja’ Amerikanca, koji je tražio još novca ili će je optužiti za pranje novca. Nesretna žena je sve najposlije prijavila policiji te se, kako je kratko rekla njezina kći, potpuno isključila iz svih društvenih mreža. U cilju daljne istrage nije htjela otkriti o kakvoj je zagonetnom paketu riječ. Tek se pretpostavlja da je u pitanju odjeća ili tehnički uređaji, kao najčešći predmeti mamca.

S druge strane, ispostavilo se da Rolandov profil izmišljen. U tom lažnom nalogu postoji samo jedna fotografija muškarca u vojnoj američkoj odori, koji trenutačno živi u Alepu u Siriji. Inače, kako se već pisalo, prije više od godinu dana je na istovjetan način prevarena i jedna 47- godišnjakinja iz Hrvatske, a prevaratskom ‘prijatelju’ još se nije ušlo u trag.

Prv1.tv