Županije u FBiH: SDA osvojila 66 mandata, HDZ BiH 60, SDP 34

U svim županijama u FBiH najviše zastupnika imat će SDA – 66, a slijedi koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa 60 zastupničkih mandata.

U skupštinama deset županija u Federaciji Bosne i Hercegovine egizistirat će ukupno 26 političkih subjekata, od kojih čak njih sedam samo s jednim mandatom u isto toliko županija, pokazuje analizaagencije Anadolije. U svim županijama u FBiH najviše zastupnika imat će SDA – 66, a slijedi koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa 60 zastupničkih mandata. SDP će imati ukupno 34 zastupnička mandata u županijskim skupštinama, SBB 18, a DF 17 zastupnika. Koalicija okupljena oko HDZ-a 1990 imat će ukupno 13 zastupnika u županijskim skupštinama u FBiH, dok a-SDA može računati na 11, PDA na devet, a Nezavisni blok i Naša stranka na po osam mandata.

 

Stranka za BiH će imati ukupno šest zastupnika u županijskim skupštinama kao i Nezavisna bosanskohercegovačka lista i stranka Narod i pravda. Hrvatska republikanska stranka će imati četiri zastupnička mandata u županijskim skupštinama kao i Srpska lista, te LDS, dok će Hrvatska neovisna lista i Laburistička stranka imati po tri, a SNS dva mandata u županijskim skupštinama. Najmanje, po jednog zastupnika u županijskim skupštinama u FBiH ukupno imat će Posavska stranka, Goraždanska priča, Koalicija HSP dr. Ante Starčević-HDU, HSPBiH, BOSS, NSRB, te Županijska neovisna lista. Agencija Anadolija analizirala je i budući sastav županijskih skupština u Federaciji BiH. U Skupštini Unsko-sanske županije egzistirat će osam stranaka, a za formiranje parlamentarne većine potrebno je 16 zastupnika. SDA će imati devet, a-SDA osam zastupnika, dok SDP-u pripadaju tri kao i Laburističkoj stranci.

 

Po dva zastupnika imat će SBB, DF i Nezavisni blok, a jednog Naša stranka. Skupština Posavske županije sastojat će se od osam stranaka, a za parlamentarnu većinu potrebno je 11 mandata. Koalicija okupljena oko HDZ-a BiH ima 11 zastupnika. Istovremeno, koalicija okupljena oko HDZ-a 1990 ima tri zastupnika, SDA dva, a po jednog Posavska stranka, SDP, SBB, PDA i DF. Šest političkih stranaka će biti u Skupštini Tuzlanskog kantona, gdje za parlamentarnu većinu treba 18 mandata. SDA može računati na 11, SDP na devet, a PDA osam zastupnika. DF će imati tri, a SBB i SBiH po dva zastupnika. U Skupštini Zeničko-dobojske županije bit će zastupljeno devet stranaka, a za formiranje parlamentarne većine potrebno je 18 zastupnika. SDA će u skupštini imati deset, a SDP sedam zastupnika.

 

Nezavisni blok će imati četiri, a po tri zastupnika SBB, koalicija okupljena oko HDZ-a BiH, te DF, dok će po dva mandata pripasti a-SDA i SBiH, te jedan Našoj stranci. Najviše, čak 11 političkih stranaka bit će u Skupštini Bosanskopodrinjske županije, a za većinu je potrebno 13 zastupničkog mandata. SDA će sa pet mandata biti najbrojnija, dok će LDS i NBL imati po četiri zastupnika, a SBB, SBiH, SDP i DF po dva. Po jedan mandat pripast će Goraždanskoj priči, Nezavisnom bloku, Našoj stranci i a-SDA. Skupština Srednjobosanske županije sastojat će se od sedam stranaka, a za većinu treba 20 mandata, odnosno dvotrećinska većina jer se radi o županiji sa posebnim statusom. Najbrojnija je SDA sa 10 mandata, dok koalicija okupljena oko HDZ-a BiH ima devet mandata. SDP će imati pet mandata, SBB dva kao i DF, dok po jedno mjesto pripada koaliciji okupljenoj oko HDZ-a 1990 i Nezavisnom bloku.

 

I u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije bit će sedam stranaka, a i u tom kantonu koji je pod posebnim statusom treba dvije trećine, odnosno 20 zastupnika za parlamentarnu većinu. Koalicija okupljena oko HDZ-a BiH imat će 13 zastupnika, a SDA sedam. SDP-u i koaliciji okupljenoj oko HDZ-a 1990 trebalo bi pripasti po tri, SBB-u dva, a DF-u i Hrvatskoj republikanskoj stranci po jedan mandat. Skupština Županije Zapadnohercegovačke brojat će pet stranaka, a za parlamentarnu većinu treba 12 zastupnika. Sama koalicija okupljena oko HDZ-a BiH ima 16 zastupnika, što je više od polovice. Istovremno koalicija okupljena oko HDZ-a 1990 imat će tri, Hrvatska republikanska stranka dva, a kaolicija HSP dr. Ante Starčević-HDU i HSP BiH po jednog zastupnika. Osam stranaka bit će u Skupštini Županije Sarajevo, gdje za parlamentarnu većinu treba 18 zastupnika. Najviše mandata, 10 imat će SDA, a stranka Narod i pravda šest, te Naša stranka pet. S po četiri zastupnika bit će zastupljen SDP i SBB, tri DF, NBL će imati dva, a BOSS jednog zastupnika. Veliki broj stranaka, devet bit će i u Skupštini HBŽ-a, gdje je za parlamentarnu većinu potrebno 13 mandata. Koalicija okupljena oko HDZ-a BiH ima osam mandata, Srpska lista četiri, a po tri Hrvatska nezavisna lista i koalicija okupljena oko HDZ-a 1990. SDA bi trebala pripasti dva mandata kao i SNS-u, a po jedan NSRB-u, Hrvatskoj republikanskoj stranci i Županijskoj neovisnoj listi.

https://www.bljesak.info/