Zvonimir Troskot: San Livanjske noći u verziji ministra vanjskih poslova RH Grlića Radmana!

Nažalost je već postala praksa da se brojne koncesije po Hercegbosanskoj županiji (HBŽ, FBiH) dodjeljuju po političkoj liniji. Od tih koncesija naravno lokalno stanovništvo nema apsolutno nikakve koristi već samo štete.
.
Najbolji primjer takvih koncesija su one za vodocrpilišta i solarne parkove koje su dodjeljene tvrtkama stacioniranim u Livnu, čiji su isti vlasnici “sumnjivi” likovi iz Berlina, a prema financijskim izvještajima te tvrtke nemaju nikakav promet niti zaposlenih.
.
Vlada Hercegbosanske županije je prvo utvrdila cijeli niz nezakonitosti oko izdavanja koncesije za vodocrpilišta u okolici Livna na temelju izvješća povjerenstva, da bi doslovno nakon ovogodišnje Livanjske večeri, na kojoj je bio prisutan i ministar vanjskih poslova RH Grlić Radman, ta ista Vlada HBŽ zanemarila svoje izvješće kojim su dokazane nezakonitosti i aneksom ugovora, tvrtki čiji su vlasnici sumnjivi likovi iz Berlina, vratili mogućnost nezakonitog bušenja vodocrpilišta.
.
Postavljaju se legitmna pitanja:
Koja je povezanost ministra Grlića Radmana i tvrtki čiji su vlasnici sumnjivi likovi iz Berlina, koje su na zaprepaštenje lokalne zajednice dobile koncesije nakon Livanjske noći (večeri) unatoč nezakonitostima koje je utvrdilo povjerenstvo i unatoč zabranama bušenja prije iste te Livanjske večeri?
.
Ne treba ni zaboraviti da je ministar Grlić Radman bio veleposlanik RH u Njemačkoj prije nego je postao ministar vanjskih poslova. Kako to da su se koncesijske odluke oko vodocrpilišta promijenile doslovno tijekom Livanjske noći (večeri), gdje su zajedno za stolom sjedili ministar vanjskih poslova RH Grlić Radman i predsjednik Vlade HBŽ Ivan Vukadin?
.
Ista ta Vlada HBŽ i isti predsjednik Vlade HBŽ Ivan Vukadin su prije Livanjske večeri zabranili tvrtki, čiji su vlasnici sumnjivi likovi iz Berlina, bušenja livanjskih vodocrpilišta. Nakon Livanjske noći bušenja su ponovno dozvoljena.
.
Mještani su zbog tih odluka održali miran prosvjed, a za nagradu im je poslana policija koja je udarila na žene i mještane koji su stali u obranu svoje pitke vode (video tih scena grozan).
.
Davno je William Shakespeare u svom djeluju “San Ivanjske noći” napisao poznati citat: “Jedan vidi više đavola no prostrani ih pakao držat’ može.”
.
Pitanje je samo koliko bi đavola danas vidio Shakespeare da je pisao ovogodišnju verziju tragedije “San Livanjske noći” i da li bi i oni zadovoljili kriterij prostranosti pakla o kojem je pisao poznati engleski književnik?
Poslovno trgovački centar Metropolis Livno