UKRAJINA / Započeo ruski napad iz svih smjerova

Američki institut za ratne studije ISW objavio je kasno sinoć nikad temeljitiju analizu stanja na bojištu u Ukrajini koja dolazi nakon višemjesečne borbe za ključni grad Avdiivku.

Naime, ako padne Avdiivka, govorilo se mjesecima ranije, bit će to prvi ruski korak ka osvajanju čitavog Donbasa. I zaista, nova mapa koju je objavio ISW, nakon osvajanja Avdiivke, prikazuje da Rusi napreduju sa svih strana i da se Ukrajini ne piše dobro, bez značajne pomoći Zapada.

Ruske snage provode kohezivnu ofenzivnu operaciju s više strana u potrazi za operativno značajnim ciljem gotovo prvi put u više od godinu i pol dana. Izgledi ove ofenzive u sektoru Harkiv-Lugansk daleko su od jasnih, ali njezina početna izvedba označava značajan zaokret u pristupu ruske operativne razine.

Ruski napori da zauzmu relativno male gradove i sela u istočnoj Ukrajini od proljeća 2022. općenito nisu osigurali operativno značajne dobitke, iako su te operacije dovele do borbi velikih razmjera i značajnih ukrajinskih i ruskih gubitaka.

Ruske snage su slijedile značajnije ciljeve tijekom svoje ofenzive zima-proljeće 2023., ali i taj je prodor bio loše osmišljen i izveden i njegov neuspjeh u postizanju bilo kakvog značajnog napretka isključuje donošenje čvrstih zaključaka o planiranim ciljevima.

Međutim, sada se ruska ofenzivna kampanja odvija duž čak četiri osi, od sjevera prema jugu: 1) oko Kupjanska i Sinkivke; 2) od Tabaivke prema Kruhljakivki; 3) od Makijevke prema Raihorodki i/ili Borovi; i 4) od blizu Kremine do Drobiševa i/ili Limana.

‘Ruski napadi do ove točke općenito su ili koncentrirali velike mase trupa protiv pojedinačnih ciljeva (kao što su Bahmut i Avdiivka) ili su se sastojale od višestrukih napada duž smjerova napredovanja koji su bili predaleko da bi se međusobno podržavali.