VIDEO / Livnjak osvojio prvo mjesto za inovaciju i izum godine Republike Austrije

Iskre lete! Kada pokušate spojiti nove prekidače za svjetlo gdje zapravo pripadaju stari prekidači za svjetlo.

Na primjer, ako dimmer zauzme mjesto bivšeg gumba. Osjećamo da je to ne tako dobra vrsta iskre, ali ipak mora biti.

U konačnici, naši bi “domovi” trebali postati sve pametniji: sve smo više naviknuti da se možemo prebacivati ​​i raditi kako želimo. U isto vrijeme, želimo potrošiti malo novca.

Dario Periša barem nema nekoliko tisuća eura za sustav pametne kuće koji bi se potom morao instalirati uz opsežne radove dlijetanja i polaganja.

Malo mu je ostalo i za dijelove koji se mogu naručiti online. Ono što posjeduje su inventivnost i tehničke vještine, stečene na HTL Mössingerstrasse u Klagenfurtu. Kao rezultat, on sada ima: Univerzalni prekidač!

Ideja: prekidač koji može sve. Križni prekidač, dva prekidača i dimer, spojeni u jedan uređaj koji po potrebi može funkcionirati i kao jednostruki ili dvostruki gumb – tko bi rekao da postoji toliko različitih načina “prebacivanja”?

Prvi prototip je napravljen brzo. Nakon toga, uz učenje četiriju različitih programskih jezika, Dario Periša smanjio je prostor potrebne elektronike.

Univerzalni prekidač sada se može ugraditi u normalnu podžbuknu kutiju. Zamjena postojećih prekidača novim uređajem radi bez iskrenja.

Stvari postaju stvarno pametne kada držač prekidača nije kod kuće. Jesam li ostavio upaljena svjetla?

Želim li koristiti svjetlosne zaslone za sprječavanje provala? Ili već podići rolete? Nema nikakvih problema s aplikacijom. Vidimo: Ako brzo promijenite brzinu, ne treba vam puno novca.

Autor fotografije: © aws, VOGUS / Wolfgang Voglhuber