VIDEO / Dodik htio poljubiti Putina, a ovaj se izmaknuo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jučer se ponovo sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a tijekom susreta u Sankt Peterburgu potvrdili su jačanje uzajamnih veza i optuživali zapad za navodno kršenje Daytonskog sporazuma, piše Index.hr.

Izbjegao da ga Dodik poljubi

U dijelu susreta koji su snimile televizijske kamere, vidi se kako Putin izbjegava Dodikov pokušaj da ga izgrli i izljubi. Ruski je predsjednik inzistirao samo na rukovanju i u trenutku kad ga je Dodik išao ljubiti izmaknuo mu se.

Pogledajte snimku:

Što su rekli nakon sastanka

“Znate da je naš stav u odnosu na Dayton stalni i nepromjenjiv, a ingerencije koje su ustanovljene tim međunarodnim dokumentom temelj su za očuvanje sadašnjeg stanja i poboljšanje situacije“, kazao je Putin nakon sastanka s Dodikom.

Dodik se pak Putinu zahvaljivao na “principijelnim stajalištima” u odnosu prema BiH, dodajući kako je Rusija jedina država-svjedok koja poštuje taj sporazum kako je napisan. Žalio se na odnos zapada za koji je rekao da derogira prava Srba u BiH, tvrdeći kako je dokaz tome usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici na Općoj skupštini UN-a.

Potvrdio je kako će osobno i kroz utjecaj koji ima na sustav odlučivanja u BiH nastaviti  blokirati uvođenje sankcija Rusiji zbog agresije te zemlje na Ukrajinu.

“Mi ostajemo ustrajni u odbijanju da se pridružimo sankcijama”, kazao je Dodik.

On je nakon toga interpretirajući taj razgovor za Televiziju RS (RTRS) dodatno hvalio Rusiju tvrdeći kako je njena ekonomija sada četvrta na svijetu, a Putina je nazvao liderom koji razumije što se zbiva u svijetu.

Govorio je i kako je zapad opetovano pokušavao izigrati Rusiju.

“Vidim da je ovdje u pitanju odlučnost da se ostvare interesi Rusije i oni od toga odustati neće“, kazao je Dodik.

pivnica metropolis livno