Francuska na penale izbacila Portugal i plasirala se u polufinale!

Reprezentacija Francuske drugi je polufinalista Europskog prvenstva u Njemačkoj.
Francuzi su večeras nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca bili bolji od Portugala sa 5:3, nakon što je prvih 90, a potom i dodatnih 30 minuta završilo rezultatom 0:0.

Prvo poluvrijeme je bilo izuzetno loše i ispod svih očekivanja, koja su od ove utakmice bila velika s obzirom da su se sastala dva bivša prvaka Europe.

U prvih 45 minuta nije viđena niti jedna prava šansa, pa su mnogi suglasni da je to bilo najlošije poluvrijeme na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu.

Nastavak, ipak, donosi mnogo bolju utakmicu. Prvi je u 50. minuti zaprijetio Mbappe, da bi u 61. viđena najveća prilika na utakmici za Portugal. Cancelo je pronašao Brunu Fernandesa koji je dobro šutirao iskosa, ali je golman Francuske Maignan bio na visini zadatka.

Tri minute kasnije Maignan je obranio i udarac Vitinhe, da bi u 66. Kolo Muani zamalo doveo Francusku u vodstvo. Ruben Dias je blokirao njegov udarac koji je završio malo pored gola.

U 70. minuti, nova velika šansa za Francusku. Eduardo Camavinga je šutirao, ali lopta odlazi malo pokraj stative.

U sudačkoj nadoknadi vremena, Mbappe je dva puta zaprijetio, međutim bezopasno po večeras sigurnog Dioga Costu. Ostlalo je 0:0 i meč je otišao u produžetke.

Na startu prvog produžetka, velika šansa za Cristiana Ronalda koji je iz dobre pozicije šutirao preko gola. Desetak minuta kasnije je zaprijetio i Rafael Leao, ali je njegov udarac izblokiran.

Na pauzi između dva produžetka, Didier Deschamps je iz igre izveo Kyliana Mbappea, koji je očigledno onemogućen dati svoj maksimum zbog problema sa nosom i maskom. U 108. minuti, Conceicao je ubacio a Joao Felix glavom pogodio spoljni dio mreže.

Nekoliko minuta kasnije, zaprijetila je i Francuska preko Dembelea, koji je nakon solo prodora šutirao visoko preko gola.

Ostalo je 0:0 i nakon 120 minuta igre, pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca. Tu se bolje snašla Francuska koja je slavila rezultatom 5:3.

U polufinalu će Francuska igrati protiv Španije, koja je danas savladala Njemačku.

(Vijesti.ba)