Tinejdžericu (19) u Rumunjskoj pred dečkom ubio medvjed

TINEJDŽERICU je u Rumunjskoj napao i ubio medvjed.

Maria Diana (19) planinarila je u planinama Bucegi sa svojim dečkom kada se medvjed pojavio na planinarskoj stazi. Zvala je hitne službe, ali u tom trenutku medvjed ju je zgrabio za nogu i odvukao s litice visoke 120 metara.

Spasitelji su rekli da su njene ozljede bile prevelike da bi preživjela.

“Sve se odvijalo uživo. Bilo je strašno”
“Bila je prestravljena, mogli ste čuti, vrištala je: “Medvjed se dolazi sve bliže i bliže!”, ispričao je lokalnim medijima Dan Banu, šef lokalne službe za planinsko spašavanje.

“Sve se odvijalo uživo, dispečer hitne službe bio je na telefonu, a njezin partner je vikao da ih napada medvjed i da je odveo djevojku. Bilo je strašno!”

“Rekao nam je da je medvjed zgrabio djevojku za nogu i u jednom trenutku nije vidio što joj je učinio”, prepričava Banu.

Kada su spasioci došli po njeno tijelo, pronašli su medvjeda kako kruži oko njega. Medvjed je potom ubijen.

“Pokušao sam uplašiti medvjeda, ali nisam uspio. Radije bih da je mene ubio”
Dianin dečko, koji nije ozlijeđen u incidentu, rekao je da su se penjali prema vodopadu Spumoasa kada se medvjed pojavio.

Kada su spasioci stigli na mjesto događaja, pronašli su zvijer kako reži i kruži oko tijela. “Agresivni predator pokušao ih je napasti i tada je ubijen.

Dečko žrtve, čiji identitet također nije otkriven, svjedočio je strašnom napadu, ali nije bio ozlijeđen.

“Bilo je neočekivano. Pokušao sam uplašiti medvjeda, ali nesreća se dogodila. Radije bih da je mene ubio” rekao je za Stirile Pro TV.

“Agresivno ponašanje medvjeda je neobično”
“Prema informacijama koje imamo, medvjed je napao mladu ženu na stazi, odvukao ju je u šumu pokraj staze, i negdje u toj šumi bacio ju je u provaliju i tamo pao. Medvjed je došao za njom”, rekao je predsjednik Salvamont Rumunjske, nacionalne službe za planinsko spašavanje, Sabin Corniou

“Moji kolege su se spustili u provaliju, gdje su nažalost, ozljede koje je žrtva zadobila bile prevelike da bi preživjela.”

Corniou je rekao da je agresivno ponašanje bilo neobično za medvjede koji obično reagiraju kada se osjećaju ugroženo ili ako je prisutna hrana.

Rumunjska je dom najveće populacije smeđih medvjeda u Europi
“Ali ovdje, čini se da već govorimo o izravnom napadu, a to nije tipično za medvjede. Treba vidjeti što je točno utjecalo na njegovo ponašanje. Možda vrućina, možda neka bolest od koje životinja pati,” rekao je.

“Moramo vidjeti što je točno toliko radikalno promijenilo njegovo ponašanje da dolazimo do ovakvih događaja.”

Stručnjak za divlje životinje Carmen Strungaru rekla je da je malo vjerojatno da je medvjed odvukao Dianu s litice.

“Vjerojatnije je da je djevojka, uplašena, pokušala pobjeći, pala u provaliju i medvjed s njom”, kazala je.

Rumunjska je dom najveće populacije smeđih medvjeda u Europi.

Index.hr