ZZO HBŽ Četvero zaposleno bez javnog natječaja, mimo zakona nabavljene klime u vrijednosti skoro 30 tisuća maraka

Zavod za zdravstveno osiguranje HBŽ Livno

Zavod za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije našao se pod lupom federalnih revizora Ureda za reviziju institucija koji su u toj ustanovi uočili niz nepravilnosti i nezakonitosti zbog čega su dali mišljenja s rezervom, a na neke stvari poput nezakonitog zapošljavanja stavili poseban fokus.

Tako su revizori u svom izvješću naveli da su u radni odnos na određeno vrijeme primljena četiri zaposlenika, bez javnog oglašavanja, na temelju Uredbe Vlade Hercegbosanske županije o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Hercegbosanskoj županiji.

Također, u radnom procesu zamijećeno je i da je kod radnika u područnim uredima Tomislavgrad, Drvar, Kupres, Glamoč i Bosansko Grahovo iskazan identičan početak i kraj radnog vremena, kao i pauza u tijeku rada bez informacija o razdoblju njenog korištenja, zbog čega revizori izražavaju sumnju u njihovu vjerodostojnost.

Mišljenje s rezervom revizori su dali i zbog toga što nisu mogli potvrditi stalna sredstva iskazana u odnosu od skoro 450 tisuća maraka jer su u ranijem razdoblju u Glavnoj knjizi evidentirani građevinski objekti za koje nije prezentirana dokumentacija na osnovu koje je izvršeno knjigovodstveno evidentiranje što nije u skladu sa zakonom o računovodstvu.

ZZO HBŽ

Kratkoročne obveze su precijenjene na datum bilansa za 641.151 KM, s obzirom na to da su iskazane obveze prema zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj iz ranijeg razdoblja koje se ne može potvrditi jer nije izvršeno njihovo usuglašavanje.

Revizori također navode i kako sačinjen plan i program redovnih kontrola za 2023. godinu, zbog čega nije vršeno praćenje i kontrola izvršenja rashoda zdravstvene zaštite ukupne vrijednosti 28.495.499 maraka u skladu s federalnim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, odnosno Jedinstvenom metodologijom kojom se bliže utvrđuju kriteriji i mjerila za zaključivanje ugovora između nadležnog zavoda zdravstvenog osiguranja i zdravstvene ustanove, te zaključenim ugovorima sa zdravstvenim ustanovama o reguliranju međusobnih odnosa u vezi s pružanjem usluga zdravstvene zaštite na području Hercegbosanske županije.

Proveden je postupak nabavke i ugradnje klima-uređaja u iznosu od 27.495 maraka, koji nije bio predviđen Planom nabavki za 2023. godinu, niti je donesena posebna odluka o pokretanju postupka, iako su sredstva za nabavku predviđena Financijskim planom za 2023. godinu što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Zdravstvene ustanove nisu tijekom 2023. godine redovno mjesečno izvještavale i uplaćivale sredstva Zavodu, zbog čega Zavod nije imao informaciju od kojih osiguranika su naplaćene participacije i za koje pružene usluge.

Pored toga, Zavod nije poduzimao nikakve aktivnosti prema zdravstvenim ustanovama kako bi osigurao potpunu evidenciju o naplaćenim participacijama u zdravstvenim ustanovama, što bi omogućilo adekvatnu kontrolu nad prikupljenim prihodima od participacija.

Nepostojanje kontrole kod prikupljanja ovih prihoda može imati za posljedicu da sve naplaćene participacije u zdravstvenim ustanovama nisu uplaćene na račun Zavoda.

Bruto plaće, naknade troškova zaposlenih i doprinosi iskazani su u iznosu od 1.940.114 maraka, a imaju sljedeću strukturu: bruto plaće i naknade plaća 1.572.651 maraka, naknade troškova zaposlenih 201.607 maraka i doprinosi poslodavca i ostali doprinosi 165.856 maraka.

Najviša neto plaća isplaćena (uključujući minuli rad) u 2023. godini iznosila je 3.994 maraka, najniža 720 maraka, a prosječna neto plaća iznosila je 1.882 maraka.

Hercegovina.info