SDA: Što Plenković ima pričati na otvaranju mosta u Počitelju?

Stranka demokratske akcije (SDA) održala je danas Kolegij stranke na kojoj je donijela niz zaključaka. Svi oni se zapravo naslanjaju na (ne)odluke sadašnje vlasti, točnije, Trojke.

Shodno tome, jedan od zaključaka se odnosi na naoružavanje Srbije i Hrvatske te uvođenje obveznog vojnog roka što su iz SDA nazvali upozoravajućim porukama.

“Na koje vlasti Bosne i Hercegovine moraju brzo i reagirati. Opasan i nedopustiv je trend da se susjedne države ubrzano naoružavaju, dok Oružane snage BiH planirano i sustavno slabe. Zbog toga se u prvom idućem proračunu moraju osigurati značajna sredstva za modernizaciju i opremanje Oružanih snaga BiH. Istovremeno, aktuelna vlast mora hitno deblokirati NATO put Bosne i Hercegovine i intenzivirati put prema organizaciji koja predstavlja sigurnosni kišobran za našu zemlju”, naveli su.

U duhu susjedskih odnosa, na kolegiju je bilo riječi i o “paternalističkom odnosu Srbije i Hrvatske” koji uz, kako tvrde, asistenciju sprega SNSD/HDZ i nesebičnu pomoć stranaka Trojke, narušava suverenitet BiH.

“Na djelu je očigledna srbijanizacija entiteta Republika Srpska i hrvatizacija Federacije BiH. Dužnosnici Srbije i Hrvatske u BiH dolaze kada hoće i ponašaju se kao da su u svome dvorištu. Najsvježiji primjer je namjera premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da se obraća i otvara dionicu Koridora 5C kod Počitelja, s kojom Hrvatska nema nikakve veze. Uz to, kompletna manifestacija je u potpunosti hrvatizirana, pri čemu će nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić biti tek ukrasno cvijeće. Skandalozno je da je hrvatizirana čak i Komisija za tehnički prijem radova, u kojoj su od 13 članova njih 12 Hrvati i samo jedan Bošnjak. Ovakav ponižavajući odnos u projektima koje financiraju i realiziraju Federalna vlada i javna poduzeća, i koji su gotovo u potpunosti bili završeni u prethodnom mandatu, posljedica su katastrofalnog poteza Trojke da kompletan sektor cestogradnje preda u ruke HDZ-a”, dodali su.