Lendo kritizira otvaranje mosta ‘Hercegovina’: ‘Hrvatizacija projekata financiranih sredstvima građana FBiH’

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo obratio se povodom današnjeg otvaranja mosta “Hercegovina”, kojem će nazočiti i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Priopćenje iz Ureda potpredsjednika Lende prenosimo u cijelosti:

U političkom i javnom životu ali i medijskom prostoru u Bosni i Hercegovini, u razdoblju od suspenzije Ustava Federacije BiH na jedan dan, nametanja Vlade Federacije, delegitimizacije izbornog volje i negiranja političkih i ustavnih prava Bošnjaka, svjedočio sam uznemirujućim i duboko zabrinjavajućim postupcima i porukama političkih predstavnika HDZ-a Bosne i Hercegovine.

Osnaženi svojom političkom pozicijom unutar federalne koalicije u kojoj sve političke odluke donosi isključivo Dragan Čović, a koje „trojka“ provodi i u nedostatku političke snage na vlasti koja bi štitila interese države, politički predstavnici HDZ-a Bosne i Hercegovine, državnih institucija i projekata financiranih sredstvima građana Federacije Bosne i Hercegovine, usmjerenih prema ostvarenju vlastitih i političkih ciljeva Republike Hrvatske.

O tome svjedoči politički i kulturno-umjetnički program svečanog otvaranja mosta „Počitelj“, koji je preimenovan u most „Hercegovina“. Politički program, koji predviđa da će predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković biti pozvan da održi govor i tom prilikom promovira projekt koji je izgrađen financijskim sredstvima građana Federacije, kao hrvatski, je neprihvatljivo i skandalozno.

Kulturno-umjetnički dio programa jednako je neprihvatljiv, jer ističe samo i isključivo kulturu i tradiciju hrvatskog naroda, čime se u kontekstu cjelokupne manifestacije želi ojačati dojam da se radi o hrvatskom projektu izgrađenom na „hrv. Stoga su Bošnjaci i ostali građani Federacije pozvani da vrate kreditna sredstva kojima je projekt financiran, ali nisu pozvani sudjelovati u kulturno-umjetničkom programu svečanog otvaranja i promovirati vlastitu kulturu i tradiciju.

Iz medija sam obaviješten o još jednoj važnoj okolnosti vezanoj za ovaj projekt, a to je odluka federalnog ministra prostornog uređenja, da se s liste vještaka koju vodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Povjerenstvu za tehnički pregled dodijeli Povjerenstvu za tehnički pregled. od izvedenih radova na izgradnji autoceste na koridoru Vc, PP Počitelj-Zvirovići navodi 12 Hrvata i 1 Bošnjaka. Cijeneći osobni i profesionalni integritet te uvažavajući stručna i akademska zvanja imenovanih osoba, duboko sam uvjeren u činjenicu da Bošnjaci imaju intelektualnu i stručnu sposobnost da doprinesu više od jednog člana predmetnog Povjerenstva, što bi ministar trebao imati. posvetio dužnu pažnju.

Završetak i puštanje u rad jednog od najvažnijih prometno komunikacijskih infrastrukturnih projekata trebao je biti slavlje države Bosne i Hercegovine i naših postignuća, a ne ponižavanje države pretvaranjem svečanosti u predizborni skup HDZ-a. BiH.

Autor: FENA