Borba mještana u Livnu : Tužiteljstvo 16 mjeseci istražuje sporne koncesije, a Vlada šuti

Prijava, u koju je Žurnal imao uvid, podnesena je protiv nekoliko osoba koje su na bilo koji način uključene u dodjelu ove koncesije. Županijsko tužiteljstvo u Livnu je na osnovu te prijave formiralo predmet još prije 16 mjeseci, preciznije krajem svibnja 2023. godine.

“Predmet se trenutno nalazi u fazi provjere navoda iz dostavljenje krivične prijave“, odgovor je koji već mjesecima dobijamo iz Županijskog tužiteljstva u Livnu na pitanje „u kojoj fazi je krivična prijava u vezi dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine u industrijske svrhe firmi Lara natural“, a što je dovelo do ugrožavanja pitke vode u nekoliko livanjskih sela u podnožju Tušnice.

O borbi ovih mještana Žurnal piše još od prošle godine.

Prijava, u koju je Žurnal imao uvid, podnesena je protiv nekoliko osoba koje su na bilo koji način uključene u dodjelu ove koncesije.  Županijsko tužiteljstvo u Livnu je na osnovu te prijave formiralo predmet još prije 16 mjeseci, preciznije krajem svibnja 2023. godine.

Prijava proslijeđena Tužiteljstvu u Livnu

Na naše pitanje odgovorili su sljedeće: „Postupajući tužitelj trenutno vrši analizu prikupljenih dokaza. Po izvršenoj analizi će, dodali su, odlučiti o poduzimanju dodatnih istražnih mjera i radnji nakon čega će donijeti odgovarajuću tužiteljsku odluku“. Prethodno su taksativno naveli šta je dosad urađeno u ovom predmetu, pa tako pišu da se „poduzimaju radnje prikupljanja materijalnih dokaza i vrši saslušavanje svjedoka koji bi mogli imati saznanja vezano za predmetni događaj“.

„Postupajući tužitelj je dana 03.08.2023. godine Federalnoj upravi policije uputio nalog za poduzimanje istražnih radnji u kojem nalogu je sadržano više radnji koje je potrebno poduzeti, a koje se odnose na prikupljanje materijalne dokumentacije i saslušanje svjedoka. Iz Federalne uprave policije su 31.01.2024. dostavili izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama u kojem se, između ostalog, navodi da je na okolnosti iz kaznene prijave saslušan određeni broj svjedoka te da je prikupljen veći broj materijalnih dokaza“, stoji u odgovoru.

I tu ništa ne bi bilo sporno da isti odgovor iz ovog tužilaštva nismo dobili i u maju ove godine, što smo također objavili.

Sve možete pročitati na linku ispod:

Aktivisti iz neformalne grupe građana “Zaštitimo izvore Mandeka”, koji su i podnijeli ove krivične prijave, za Žurnal su kazali da im je postupajuća tužiteljica na sastancima, kojem su osim njihovih predstavnika prisustvovali još i predstavnici CCI, Aarhaus centra i TIBiH, u nekoliko navrata obećavala da će podići optužnicu, na osnovu dosadašnje istrage i raspoložive dokumentacije.

Međutim, pitanje je kako je ovako nešto moglo biti obećano s obzirom na to da ni zvanična istraga nije pokrenuta, već je samo formiran predmet na kojem se radi već 16 mjeseci!?

Podsjetimo, da smo pisali i da je Gradsko vijeće u Livnu početkom godine poništilo zaključak iz 2010. godine o davanju suglasnosti za dodjelu koncesije za eksploataciju i istraživanje vode na lokaciji Poljane u Livnu. Radi se o koncesiji danoj privrednom društvu Dže-Co za eksploataciju podzemne vode na spomenutoj lokaciji.

Nakon ovoga se očekivalo da će Ministarstvo gospodarstva prema Vladi HBŽ uputiti prijedlog za raskidanje koncesijskog ugovora sa firmom Lara-natural d.o.o. Livno, na kojoj je trenutno ova koncesija, ali do danas ništa nije urađeno.

„Samo kupuju vrijeme“, reći će sugovornici Žurnala. Podsjetimo, mještani su imali sastanak sa aktuelnim ministrom gospodarstva Miroslavom Jaglicom koji im je, kako su još ranije za Žurnal izjavili, rekao da će da će se proces preispitivanja koncesije što prije pokrenuti i da će se uvažiti argumenti i dokazi koji su dostavljeni Ministarstvu. Podsjetimo da je ministar Jaglica u svibnju za Žurnal rekao da će „u narednim danima vidjeti kako i šta će uraditi po tom pitanju“. Od tada je prošlo mnogo dana, ali ništa konkretno nije urađeno.

Mještani pretpostavljaju da se čekaju lokalni izbori kako bi se donijela konačna odluka po pitanju ove koncesije. Prema njihovim informacijama o ovoj koncesiji se raspravljalo na jednom od kolegija Vlade i navodno su doneseni određeni zaključci, s kojima oni nisu upoznati, ali odluka nije donesena.

Aktivisti iz neformalne grupe građana su nedavno ponovo uputili zahtjev kako bi se što prije pokrenuo proces preispitivanja i poništenja sporne koncesije. Uz zahtjev su priložili i potpise mještana, a sve je upućeno na adresu Vlade i Ministarstva gospodarstva.

(zurnal.info)