Dalić progovorio o teškim trenutcima: ‘Od mene su napravili propalicu i lopova’

Najuspješniji hrvatski nogometni izbornik, Zlatko Dalić, preuzeo je reprezentaciju 7. listopada 2017. godine, naslijedivši Antu Čačića.

Pod njegovim vodstvom, Hrvatska je ostvarila najveće uspjehe u svojoj povijesti. Dalić je odmah naglasio da će ostati na čelu reprezentacije samo ako se plasiraju na Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

U kvalifikacijama je najprije vodio Hrvatsku do pobjede 2:0 protiv Ukrajine, a potom do 4:1 protiv Grčke u dodatnim kvalifikacijama, čime je osigurao mjesto na Mundialu i postao legendaran među hrvatskim navijačima.

Jer Dalićeva je Hrvatska u Rusiji ispisala najljepše stranice hrvatske nogometne povijesti.

U skupini su Vatreni upisali pobjede nad Nigerijom (2:0), Argentinom (3:0) i Islandom (2:1), te je izboren plasman u osminu finala.

Tamo je uslijedila drama protiv Danske i pobjeda Hrvatske na jedanaesterce, a penali su odlučili na stranu Hrvatske i u četvrtfinalu protiv Rusije.

U polufinalu je Hrvatska pobijedila Englesku s 2:1 i dogurala sve do finala u kojem je Francuska bila bolja sa 4:2. Dakle, nadmašen je tako dotad najveći uspjeh Hrvatske ostvaren 1998. u Francuskoj kada su Vatreni pod vodstvom legendarnog Miroslava Blaževića osvojili brončanu medalju.

Kritike ga bole

A nije to bilo sve. Pod Dalićevim vodstvom Hrvatska je dogurala i do bronce na SP-u u Kataru, kao i finala Lige nacija 2023. godine gdje je u finalu bolja bila Španjolska nakon jedanaesteraca.

Dakle, Dalić je ispisao najveće uspjehe za kormilom Vatrenih, a ono što ga izdvaja i čini posebnim u odnosu na druge svakako je njegova skromnost, otvorenost i produhovljenost. Zato je i toliko omiljen među hrvatskim narodom. I zato ga jako bole kritike kojima je na mahove znao biti izložen.

“Nekakvi ljudi koji su i dan danas u medijima su me razvalili. Oni su od mene napravili jednoga propalicu, lopova, neznanca. Mene je to strašno pogodilo. Znao sam da to ništa nije istina, ali oni su to meni “natočili” jer se nisam baš znao nositi s time i onda su me razvalili”, izjava je koju je svojevremeno dao za RTV Herceg Bosne i koja se pamti.

Dotaknuo se pritom svog velikog prijatelja i mentora Ćire Blaževića. “Mislim da se više nikad na ovim prostorima roditi čovjek kao što je bio Ćiro Blažević: Takvog stila, takvog šarma, takve gospoštine, takvoga frajerskog načina rada. Sve je imao čovjek. Bio je kompletan u svim segmentima. Kad je trebalo biti i oštar, i ljut i gospodin, sve je on imao u sebi. To je bio jedan osebujan čovjek.”

A tijekom godina nakon silnih ostvarenih uspjeha s hrvatskom reprezentacijom imao je i brojne ponude da napusti Lijepu našu. Iste je redom odbijao, a razlog je bila ljubav prema domovini. “Cifre su bile ogromne, sramota me to i govoriti, rekao je Dalić pojašnjavajući da je nakon njegove odbijenice trener tog kluba postao Rafael Benitez za 13 milijuna eura po sezoni.

“Kada sam vidio sve te ljude s kojom euforijom i elanom su nas dočekali, a ja govorim o zajedništvu, ljubavi, mladim ljudima… I kakvu bi ja poruku poslao da sam otišao. Govorio bih jedno, a radio drugo.”

A vjera u njegovom životu ima posebno važno mjesto.

“Ni u kom slučaju nisam nikakav ekstrem, nisam radikalan ni u čemu. To živim i to govorim. Ne bojim se i ne sramim se to reći. Ono što je meni veselje i što je nas napravilo ovime što jesmo je da Hrvatska nogometna reprezentacija živi, radi i propagira vrijednosti na kojima je Hrvatska nastala. To je domoljublje, to je zajedništvo, to je ponos, to je prkos, to je vjera, to je skromnost, i mi tako živimo”, objasnio je jednom prilikom hrvatski izbornik koji je nakon Eura u Njemačkoj u kojem je Hrvatska zaustavljena već u skupini, nastavio voditi Vatrene i vjerujemo da će s pomlađenom reprezentacijom predvođenom veteranom Lukom Modrićem ostvariti nove uspjehe, kako u Ligi nacija, tako i kvalifikacijama za SP 2026.

A onda se može se sanjati o trećoj uzastopnoj medalji sa svjetskih prvenstava. Kakav bi to tek podvig bio…

Autor: Dnevno.ba