Aktivist iz Fojnice prije mjesec dana objavio ‘proročansku’ poruku o poplavama

”Betoniraš obalu, pretvoriš rijeku u kanal, zatim posiječeš drveće uz obalu, granje gurneš u korito i na kraju se čudiš kad se desi poplava ili klizište. I tako mi godinama”, objavio je na Facebooku još 10. rujna ove godine ekološki aktivista iz Fojnice, Robert Oroz.

Ni mjesec dana kasnije, Oroz objavljuje video poplava iz mjesta Male Luke kraj Fojnice poručujući samo jedno – ”Užas”. Upozoravao je ovaj aktivist na to da će rijeka Željeznica zaprijetiti, a onda se u noći 4. listopada dogodilo ono najgore. ”Cijelim kanjonom Gotuša vršena je sječa šume: Sve granje što je bilo oko ceste zgurano je u rijeku. Ne kažem da je tro glavni uzrok, ali je sigurno jedan od uzroka. Sječa šume u priobalnom području, betoniranje riječnih korita, ljudi moji, nadam se da ćete se jednom opametiti. S rijekom se nije igrati, posebno s ovakvom divljom, planinskom kao što je rijeka Željeznica. Rijeka i beton ne idu zajedno”, govori Oroz u videu objavljenom tijekom poplava.

”Učite iz naših grešaka, nemojte biti glupi kao mi”, poručuje Oroz, inače predsjednik predsjednik Ekološko-humanitarne udruge Gotuša koja se godinama bori protiv gradnje minihidrocentrala na na rijeci Željeznici u općini Fojnica. Njihova borba trajala je čak 325 dana i noći kada su držali ”straže” kako bi obranili rijeku.

U subotu je Oroz objavio kako je korito rijeke u potpunosti zatrpano te da sada rijeka ide prostorom koji je nekada bio put. Voda se, izvijestio je Oroz uz apokaliptične video-snimke, povlači iz mjesta, ali je sve uništeno.

Bljesak.info