Izvan kontrole: Rusi sami sebi oborili najmoderniji dron S-70 iznad Ukrajine

U subotu, 5. listopada, na društvenim mrežama su se pojavili video isječci koji prikazuju obaranje eksperimentalnog Suhoj S-70 “Okhotnik” (Hunter) bespilotnog borbenog zračnog vozila (UCAV) iznad regije Donjecka. Incident je isprva bio obavijen neizvjesnošću, no naknadno se otkrilo da je letjelicu oborio ruski višenamjenski borbeni zrakoplov Su-57, koji je letio u pratnji drona.

Snimka, objavljena na nekoliko proruskih i prokijevskih X/Twitter i Telegram računa, prikazuje trenutak kada je Su-57 ispalio projektil zrak-zrak R-74M2, čime je dron pogođen i srušen. Prve reakcije javnosti sugerirale su da je oboren još jedan borbeni zrakoplov, no daljnje analize potvrdile su kako je u pitanju bio dron. S-70, koji je trebao služiti kao pratnja Su-57 ili djelovati neovisno u izviđačkim i napadačkim misijama, oboren je iznad područja Konstantinovke.

 

Prilikom pada, letjelica je pogodila i uništila stambenu kuću, što su potvrdile slike olupine koje su ubrzo nakon incidenta objavljene na internetu. Kremlj je hvalio S-70 kao primjer svoje najnovije vrhunske tehnologije s namjerom da kapitalizira stratešku prednost koju će dati svojim zračno-svemirskim snagama na bojnom polju 21. stoljeća.

 

Ruske vlasti još nisu izdale službenu izjavu o incidentu, a vojni blogeri su počeli špekulirati da se dron S-70 počeo kvariti (mogući gubitak veze ili nešto slično), što je izazvalo zabrinutost da bi tehnologija mogla pasti u ruke Kijeva, osobito s obzirom da obližnja područja kontrolira ukrajinska vojska.

 

Gubitak ovog eksperimentalnog drona, koji je dio strateških planova Rusije za buduće borbene operacije, predstavlja potencijalni udarac moralu ruskih snaga. Unatoč tome što je S-70 još uvijek u fazi testiranja, njegovo obaranje javno i na tako dramatičan moglo bi izazvati zabrinutost među ruskom javnošću.

Bljesak.info

Vrtlarija Šarić Livno