Otac prije tri godine nestao u divljini zajedno s troje djece, tražila ih cijela država. A onda se u javnosti pojavila nova snimka

Neposredno prije Božića 2021., Tom Phillips pobjegao je u novozelandsku divljinu sa svoje troje djece nakon sukoba s njihovom majkom. Phillips nije viđen od prošlog studenog, kada je navodno ukrao quad s jednog imanja i provalio u trgovinu u gradiću Piopiu.

Snimka nadzorne kamere prikazala je dvije osobe na ulici, za koje se vjeruje da su on i jedno od djece. No, veliki napredak u potrazi za obitelji dogodio se prošlog četvrtka kada je skupina viđena na farmi u zaseoku Marokopa.

Slučajno su ih uočili lovci na svinje, inače tinejdžeri, koji su sve snimili mobitelima. Inspektor Andrew Saunders navodi kako policija vjeruje da se radi o Phillipsu i njegovo troje djece, nad kojima on nema zakonsko skrbništvo.

Nije se pojavio na sudu
Patrole su počele diljem tog područja prošloga četvrtka navečer, a potraga je pokrenuta sljedećeg jutra, no od tada ih nitko nije vidio. “Naš fokus je prvenstveno na sigurnom povratku Jayde (11), Mavericka (9) i Ember (8) njihovoj obitelji, i činimo sve što možemo kako bismo to ostvarili”, rekao je Saunders.

U rujnu 2021. Phillips i djeca su prijavljeni kao nestali, a njegov kamion pronađen je napušten, što je rezultiralo velikom potragom na kopnu i moru. Devetnaest dana kasnije, pojavili su se u kući njegovih roditelja u blizini Marokope, a Phillips je tvrdio da je djecu odveo na produženi izlet.

No, manje od tri mjeseca kasnije, ponovno su nestali. Phillips se nije pojavio na sudu u siječnju te je izdan nalog za njegovo uhićenje. Majka djece, koja ih je zadnji put vidjela 2021., izjavila je za New Zealand Herald da joj je laknulo zbog saznanja da su živi.

Vidjeli ga mladi lovci
“Jako sam sretna što su svi tamo. Tako mi je laknulo vidjeti svu moju djecu. Svi su živi”, rekla je. Phillipsova majka, Julia, također je rekla za Herald da je sretna što je vidjela svoje unuke i da bi “voljela da se vrate kući.” “Laknulo nam je kad smo vidjeli da su djeca živa i zdrava. Mislili smo da jesu, ali nikad ne znate”, rekla je.

John McOviney, jedan od mještana, rekao je da je njegovo 16-godišnje unuče bilo jedno od lovaca na svinje koji su uočili skupinu. Rekao je za 1News da su tinejdžeri bili “samo oko 50 metara” udaljeni od skupine kada su ih prvi put vidjeli, prije nego što su se približili i kratko razgovarali s njima.

Pitao ih je što tamo rade i tko su oni te zna li itko drugi da su tamo. Mladi lovci su rekli da samo on zna da su tamo te su nastavili hodati. Tinejdžeri su opisali Phillipsa kao osobu s dugom bradom i pištoljem, a sva su djeca bila maskirana “kao da idu u šumu na dulje vrijeme”.

Izdan nalog za uhićenje
Nalog za Phillipsovo uhićenje izdan je u rujnu 2023. zbog navodne oružane pljačke. Policija tvrdi da su dvije naoružane osobe ušle u banku u Te Kuitiju u svibnju i zahtijevale novac prije nego što su pobjegle na motoru.

Novozelandska policija ponudila je nagradu od 80 tisuća dolara za informacije koje bi dovele do pronalaska i sigurnog povratka. Ponuda je istekla prije nego što su pronađeni. Policija je prethodno izjavila da vjeruje kako Phillips i djeca primaju pomoć i pozvali su “svakoga tko im pomaže da prestane, učini pravu stvar i kaže policiji što zna”, piše Guardian.

Telegram.hr