Uragan uništava Floridu: Milijuni bez struje, vjetar nosi sve pred sobom

Uragan Milton stigao je na Floridu u srijedu navečer kao oluja 3. kategorije, prema američkom Nacionalnom centru za uragane, te će nastaviti izazivati po život opasne bujične poplave i olujne udare, dok je bez struje više od milijun ljudi, a ima i stradalih.

 

Zabrinuti za stanovnike Uragan Milton stigao je na Floridu u srijedu oko 20,30 sati po lokalnom vremenu, blizu mjesta Siesta Key, južno od Tampe, s maksimalnom brzinom vjetra od oko 200 kilometara na sat, javio je CNN. Trenutak kada je uragan Milton stigao na kopno zabilježio je Kooperativni institut za istraživanje atmosfere.

Ova istraživačka organizacija objavila je satelitski videozapis snažne oluje dok se kretala preko države, uključujući trenutak kada je stigla na kopno u blizini Siesta Keyja – manje od osam kilometara južno od grada Sarasote.

 

Senator Floride Rick Scott izjavio je za CNN da je zabrinut za stanovnike koji su odlučili ne evakuirati se, kao i za sigurnost spasitelja koji bi mogli riskirati svoje živote kako bi im pomogli, prenosi Index.hr. “Ljudi koji se nisu evakuirali, a trebali su. Sada ne možemo brinuti o njima,” rekao je Scott za CNN-ovu Kaitlan Collins u emisiji “The Source.”

“Sada nemate izbora. Morate ostati na mjestu, skloniti se i čuvati svoj život. Zabrinut sam za naše spasitelje koji žele izaći i pomoći tim ljudima, a pritom moraju riskirati svoje živote,” izjavio je. Nestanak struje Lovac na oluje za CNN opisao je kako je biti na ulicama gada na Floridi. “Vrlo mi je teško stajati. Čak i uz zaklon izuzetno visokih betonskih zgrada, još uvijek me baca okolo kao da sam vrlo lagan predmet ovdje na ulicama Bradentona,” rekao je lovac na oluje Ben McMillan za CNN dodajući da su vjetrovi “vrlo, vrlo nasilni.”

 

Nestanci struje naglo su porasli diljem Floride dok uragan Milton napreduje prema unutrašnjosti – udvostručivši se na 2 milijuna kućanstava i poslovnih objekata bez struje u otprilike 3 sata, prema podacima PowerOutage.us. Oko 21:30 po lokalnom vremenu, više od 1,1 milijun korisnika energije bilo je u mraku. Taj broj sada iznosi 2,02 milijuna. Stadion Tropicana Field, dom Tampa Bay Raysa, teško oštećen u uraganu Milton, javlja Sky News. Snimke prikazane na lokalnoj televiziji i podijeljene na društvenim mrežama prikazuju kupolasti platneni krov stadiona u St. Petersburgu potpuno uništen.

 

Nije jasno je li oštećen unutarnji dio stadiona, ali se vjeruje da nitko nije ozlijeđen. Stadion se ne koristi kao sklonište, već ga koriste pripadnici hitnih službi koji su dovedeni u to područje kako bi pomogli u rješavanju posljedica oluje, prema podacima NBC-a. Nestanak vode Gradske vlasti u St. Petersburgu, Florida, isključile su opskrbu pitkom vodom u cijelom gradu zbog puknuća glavne vodovodne cijevi. “Stanovnici i poduzeća trebaju se pripremiti za ovo privremeno isključenje, koje se očekuje da će trajati dok se ne završe potrebni popravci,” navodi se u priopćenju grada kojim se najavljuje prekid opskrbe koji počinje u ponoć po lokalnom vremenu.

Popravci na vodovodnoj cijevi počet će čim uvjeti budu sigurni za radnike na otvorenom, navodi se u priopćenju gradskih vlasti. Pogođena područja mogla bi imati slab pritisak vode ili prekide u opskrbi. Grad je izdao obavijest o prokuhavanju vode za svu pitku vodu koja se koristi za piće, kuhanje i pranje zubi. Nakon što sustav bude obnovljen, bit će provedeno testiranje kako bi se osiguralo da je voda sigurna prije nego što obavijest bude ukinuta, stoji u priopćenju. Razorni vjetrovi uragana Milton nastavljaju se širiti prema unutrašnjosti, stoji u najnovijem izvješću Nacionalnog centra za uragane (NHC). Međunarodna zračna luka Tampa zabilježila je stalni vjetar brzine 93 km/h, uz nalet od 150 km/h, izjavio je NHC. Oluja se sada nalazi oko 95 kilometara južno-jugozapadno od Orlanda i oko 135 kilometara zapadno-jugozapadno od Cape Canaverala, s maksimalnim stalnim vjetrovima od 160 km/h.

Bljesak.info

Vrtlarija Šarić Livno