Dodik poništio izbore

Izjava predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da će on odobriti tko će biti vijećnik ispred SNSD-a u Banja Luci u potpunosti dovodi u pitanje i svrhu izbora, ocijenio je u izjavi za Fenu predsjednik Upravnog odbora Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin. ”Odlučili smo da svi naši kandidati za vijećnike potpišu bjanko ostavke, a mi ćemo donijeti odluku koji će biti vijećnici u Skupštini grada Banja Luka.

 

Ja ću odobriti tko će biti vijećnik ispred SNSD-a. Podsjećam da ćemo imati 11 vijećnika, a imali smo devet”, poručio je Dodik u Banja Luci u ponedjeljak. Blagovčanin smatra da se radi o vrlo neobičnoj izjavi, čija provedivost je i s aspekta zakonitosti vrlo upitna. ”Isto tako, na takav način se u potpunosti dovodi u pitanje i svrha izbora. Ako jedan čovjek odlučuje o svemu, šta je svrha izbora? Nažalost, i ovakvo shvaćanje demokracije je zapravo najbolja potvrda da se mi kao zemlja krećemo u pravcu jačanja autoritarnih tendencija i da smo i kao država i društvo duboko zarobljeni interesima uske grupe moćnih pojedinaca”, poručio je Blagovčanin u izjavu za Fenu.

 

Zastupnik Pokreta za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Đorđe Vučinić, rekao je za Oslobođenje kako vijećnici SNSD-a ne smiju otići ni do toaleta ako im nije rečeno da je vrijeme za veliku ili malu nuždu, pa bilo kakva reakcija pobune posječenih vijećnika spada u domenu znanstvene fantastike.

 

”Posebno je zanimljivo to što izabrane vijećnike to apsolutno ne zanima i neće ih dirnuti. Građani nisu glasali za njih, već za krov, put, rasvjetu, gume na autu, plombu na zubu, par stotina maraka ili rođakovo uhljebljenje u javnu instituciju. Takve ‘glasače’ i ne zanima je li prošao njihov favorit, niti tko je osvojio mandat. Kod njih se izbori ne završavaju brojanjem, nego u onom momentu kad su primili naknadu, potpisali ugovor, nasuli gorivo, preuzeli frezu”, kazao je Vučinić na Oslobođenje.

 

Politički analitičar Nebojša Tojagić u izjavi za sarajevske novine kaže kako smatra da najnovija Dodikova odluka predstavlja udar na Izborni zakon i na demokraciju koje ionako nije bilo u velikim količinama u BiH. Rekao je kako je sada upitno koliko će na sljedećim izborima kandidati SNSD-a biti agilni i koliko će se truditi da dođu do glasova kada opet mogu ostati bez mandata. ”Nakon discipliniranja koalicijskih partnera Dodik je počeo uvoditi red u vlastite redove. Nije ovo samo obmana birača već i kandidata koji su sve ovo vrijeme trošili svoju energiju, novac i vrijeme.

 

Postavlja se pitanje i zašto su se uopće na listi našli ljudi koji nisu dovoljno aktivni i koji neće raditi. SNSD će od svih kandidata za lokalnu skupštinu tražiti da potpišu ostavke. Uvažit će ostavke onih koji su nepoželjni u Skupštini, a poželjnim će širom otvoriti vrata Skupštine”, istakao je Tojagić.

 

Dodikovu promjenu taktike predsjednik PDP-a Branislav Borenović naziva ”kukanjem i cmizdrenjem”. U izjavi medijima rekao je kako su Banjalučani Dodiku jasno poručili da ne žele ucjene, pritiske, blokade i mrcvarenje. ”Banjalučani su snažno i većinski podržali Stanivukovićeva djela, sve ono što je SNSD godinama odbijao i zaustavljao. Tko je Dodiku kriv što je ta ucjenjivačka podrška pala na 36.000 za gradonačelnika, odnosno na 32.000 glasova za listu? Džaba mu patetika i demagogija”, zaključio je Borenović.

Bljesak.info