Susret livanjskih i ramskih fratara

Fratri koji pastoralno djeluju u livanjskom i ramskom distriktu već dulje vrijeme održavaju zajedničke susrete. Sastaju se dvaput godišnje: u proljeće u Rami i ujesen u Livnu. Proljetni susret fratara livanjskog i ramskog samostanskog područja održan je 5. lipnja 2024. u prostorijama ramskog samostana. Na početku susreta sve prisutne pozdravio je ramski gvardijan fra Andrija Jozić, a nakon riječi dobrodošlice uslijedilo je i prigodno predavanje koje je za braću priredio i održao fra Nikica Vujica, župni vikar župe Podmilačje.

Fra Nikica je u svome predavanju govorio o redovništvu, tj. životu posvećenu Bogu i različitim napastima s kojima se redovnici bore. Posebno je istaknuo acediju – duhovnu napast koja pogađa mnoge vjernike, a koja postaje sve češća i kod redovnika. Ona uništava radost i zadivljenu sadašnjost, a udaljava nas od molitve i Boga. Kazao je da se u takvim duhovnim ili materijalnim napastima moramo nanovo oduševiti za Božju stvar, vrednovati ono što jesmo i dobro raditi na njivi Božjoj.

Nakon predavanja uslijedilo je koncelebrirano euharistijsko slavlje u samostanskoj kapelici koje je predvodio fra Nikica. U svojoj propovijedi fra Nikica je govorio na temu današnje Božje riječi istaknuvši Božju ljubav i milosrđe koje nam se iskazuje. Ova duhovna obnova i bratsko druženje dvaju samostanskih područja završena je zajedničkim ručkom u fratarskoj blagovaonici.

biskupija-banjaluka.org/

Vrtlarija Šarić Livno