Biskup Komarica krizmao 83 mladih u Livnu / FOTOGALERIJA

U subotu, 6. svibnja, banjolučki biskup mons. Franjo Komarica pohodio je najveću župu dijeceze kojoj je na čelu, Livno, te podijelio sakrament potvrde za 83 krizmanika.

Sakrament potvrde podijelio je za vrijeme mise u velikoj crkvi franjevačkog samostana na Gorici.

S njime su koncelebrirali livanjski župnik fra Jure Perić, gvardijan fra Marko Ešegović, župni vikari fra Bojan Martinović i fra Nikola Pejčin te fra Goran Barišić, samostanski vikar, a posluživao je đakon fra Anto Livaja.

Mons. Komarica je prije liturgije imao susret s krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima, kao i vjeroučiteljima i katehetama.

Na početku jedna je krizmanica u pozdravnom govoru u ime krizmanika izrazila dobrodošlicu biskupu, biskupija-banjaluka.org.

Biskup je u svojoj propovijedi, između ostalog, podsjetio nazočne – krizmanike i brojne druge vjernike koji su bili ispunili prostranu samostansku crkvu – na opravdanost i vrijednost primanja svetih sakramenata, kao dragocjenih duhovnih „lijekova“ za naš duhovni život, koji je trajno ugrožen od raznih sotonskih „virusa“.

Izrazio je svoju radost zbog pozitivnog svjedočenja župnika i župnih vikara na početku susreta s krizmanicima i na početku misnog slavlja o aktivnom vjerskom životu župljana, o savjesnosti roditelja krizmanika i o trudu samih krizmanika i njihovih vjeroučitelja tijekom cijele pripremne godine za krizmu.

Potaknuo je sve da se također potrude pogledati malo i izvan granica njihove župe i da budu solidarni s katolicima u drugim župama diljem biskupije ali i sa svim drugim ljudima u potrebi.

Posebno je potaknuo sve nazočne na još angažiraniju molitvu i rad oko buđenja novih duhovnih zvanja iz njihove župe vrlo potrebnih i za buduće godine i generacije u župi i biskupiji.

Biskup je imao i duže plodne razgovore sa svećenicima u župi kojima se jednim dijelom pridružio i gvardijan samostana Gorica. Zahvalio im je na njihovom savjesnom dušobrižničkom trudu. Molio ih je i obodrio da i dalje budu otvoreni poticajima Duha Svetoga kao i potrebama ljudi oko njih.

U poslijepodnevnim satima biskup Franjo se u samostanu Služavki Malog Isusa u naselju Žabljak susreo i razgovarao s voditeljem Međunarodne službe katoličke karizmatske obnove u BiH, poznate kao i Charis, Mirkom Puđom, zatim sa redovnicama samostana, a onda i s većom grupom članova Molitvene zajednice Rastimo u Gospodinu.

Slavio je svetu misu i zadržao se u kraćem ugodnom razgovoru.

Pozvao je članove zajednice u banjolučku Mariju Zvijezdu na tradicionalno duhovsko bdijenje zajedno sa drugim zajednicama iz cijele zemlje i susjedstva i drugim vjernicima koji će pristići zajedno sa svećenicima i dakako s biskupom.

O programu cjelodnevnog zborovanja uoči Duhova, u subotu 27. svibnja ove godine bit će naknadno obaviješteni.

Nazočni su obećali biskupu da će svakako doći i da se tome raduju te su mu poželjeli ozdravljenje za koje mole.

Za više fotografija kliknite OVDJE

Ž.I., KT