Bivša direktorica židovske ortodoksne ženske škole osuđena za silovanje učenica

Bivša direktorica židovske ženske škole Adass Israel School u Australiji proglašena je krivom za seksualno zlostavljanje dvije sestre koje su bile učenice u toj školi, prenosi Sky News. Malka Leifer (56), nekadašnja direktorica jevrejske ortodoksne škole za djevojčice, osuđena je po 18 točaka optužnice, uključujući i silovanje sestara Dassi Erlich i Elly Sapper.

Leifer je oslobođena devet optužbi, što uključuje i pet optužbi koje su se odnosile na seksualno zlostavljanje Nicole Meyer, treće sestre silovanih učenica. Na sudu je rečeno da je Leifer zlostavljala Erlich i Sapper između 2003. i 2007. godine u prostorijama jevrejske ženske škole u Melbourneu.

Osim što je bila direktorica, Leifer je bila i jedna od istaknutijih ličnosti jevrejske zajednice u Melbourneu. Tužitelj je rekao da je Leifer imala seksualne sklonosti prema tinejdžericama i da je iskorištavala njihovu ranjivost i neznanje o seksualnim pitanjima, kao i svoj autoritet. Optužbe protiv bivše direktorice su se prvi put pojavile 2008. godine nakon što se Leifer vratila u svoju domovinu Izrael. Leifer se borila protiv svog izručenja Australiji, ali je 2021. godine vraćena u Melbourne.

U veljači ove godine je konačno počelo njeno suđenje, a ona se izjasnila da nije kriva po svih 27 točaka optužnice. Izolirane Tijekom suđenja rečeno je da su zlostavljane sestre odrastale izolirane u ortodoksnoj jevrejskoj zajednici te da nisu imale nikakav seksualni odgoj. U periodu kada je Leifer 2001. godine počela predavati u toj školi, djevojčice su imale oko 12, 14 i 16 godina. Premda za to nije osuđena, na sudu se moglo čuti da je Leifer zlostavljala Meyer dok su dijelile krevet u školskom kampu.

Erlich je rekla poroti da je pokušavala uspostaviti odnos s drugom nastavnicom kako bi joj rekla šta Leifer radi, no da ju je ona obeshrabrila. Godine borbe ”Leifer mi je rekla da nije zdravo da komuniciram s još jednom nastavnicom uz nju i da nije dobro imati više od jednog mentora” – rekla je Erlich na sudu.

Meyer je novinarima ispred suda rekla da je osuđujuća presuda za Leifer sve što su sestre priželjkivale da se konačno dogodi nakon toliko godina. ”Otkako smo započeli ovu bitku, i policiji dali izjave 2011. godine, pa sve do danas da dočekamo da čujemo da je Leifer proglašena krivom znači nam mnogo. Tolike smo se godine borile da to dokažemo” – rekla je Meyer.

Bljesak.info