Borrell upozorava: Bliski istok je kotao koji svaki trenutak može eksplodirati

“Ne treba zaboraviti na napade i na libanonskoj granici, sjevernoj i južnoj, na napade u Siriji, na napade u Iraku i one u Crvenom moru”, rekao je Borrell.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell u subotu je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu upozorio na mogućnost daljnje eskalacije napetosti na Bliskom istoku nakon osvetničkih američkih napada na proiranske milicije u Iraku i Siriji.

“Bliski istok je kotao koji svaki trenutak može eksplodirati. I ne treba zaboraviti na napade i na libanonskoj granici, sjevernoj i južnoj, na napade u Siriji, na napade u Iraku i one u Crvenom moru”, rekao je Borrell.

Pritom je mislio na američku odmazdu za napade Hutista i pripadnika ostalih milicija, koje u regiji podržava Iran.

“Zato smo se odlučili za pomorsku misiju i zato pozivamo sve strane da pokušaju izbjeći eskalaciju sukoba”, rekao je Borell na marginama neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu.

Aludirao je na dogovorenu vojnu operaciju čija je svrha zajamčiti plovidbu trgovačkih brodova Crvenim morem i zaustaviti napade Hutista iz Jemena na brodove. Borrell je sve strane pozvao da pokušaju izbjeći eskalaciju sukoba, nekoliko dana nakon napada proiranskih milicija na američke vojnike u Jordanu.  (večernji.ba)