Bravo, mladi hajdukovci, vi ste ponos cijele Hrvatske!

Čitava Europa odjednom bruji u golobradoj ‘prgavoj obitelji’ iz Splita, diveći se njezinoj darovitosti, zanosnoj mladenačkoj drskosti, južnjačkome temperamentu i klasi kojima su porušili neka od najzvučnijih imena europskog nogometa.

Nova Hajdukova europska senzacija, epska pobjeda nad Milanom u Ženevi (3:1) i plasman u finale Lige prvaka, u zaglušujućoj grmljavini splitskih navijača, spada u najznačajnije dosege hrvatskog klupskog nogometa u njegovoj povijesti, a njezine aktere promovira u istinske heroje. Bravo, maestralna Hajdukova dico!

Čitava Europa odjednom bruji u golobradoj ‘prgavoj obitelji’ iz Splita, diveći se njezinoj darovitosti, zanosnoj mladenačkoj drskosti, južnjačkome temperamentu i klasi kojima su porušili neka od najzvučnijih imena europskog nogometa.

Hajduk u finalu Lige prvaka još je jedno u nizu nogometnih čuda ‘made in Hrvatska’, proizvedeno u Splitu, u majstorskoj radionici trenera Marijana Budimira, u Hajdukovoj akademiji koja na Poljudu posjeduje samo dva igrališta, na kojima vježbaju sve Hajdukove mlađe kategorije, uključujući i žensku ekipu. U toj poljudskoj ‘gužvi u šesnaestercu’, kakva je primjerice u raskošnome Milanellu nezamisliva, nastao je možda budući europski prvak.

Hajduk će od ovoga uspjeha profitirati na više razina. Njegovi briljantni juniori, Buljan, Jurić-Petrašilo, Vrcić, Brajković, Antunović…, uz već provjerene Vuškovića, Pukštasa i Capana, značajno će zaoštriti konkurenciju u prvoj momčadi, jer – ruku na srce – osim što nisu ništa slabiji od Lučića, Ferra, Benrahoua, Anella i ostalih pojačanja koja je predsjednik Jakobušić morao guglati, bit će i splitskoj publici neusporedivo veći magnet od bezimenih stranaca. A zna se, još ih Hajdukovih najslavnijih vremena, da su temelji njegovih najvećih uspjeha bili igrači iz domaćega podneblja.

Ogroman dobitak za Hajduk je i trener Marijan Budimir, čiji pobjednički pohod nije nimalo slučajan, nego je plod znanja, studioznosti, autoriteta, vizije i karizme koju njegovi klinci slijepo slijede i bezrezervno joj vjeruju. Najveći Hajdukov trener svih vremena Tomislav Ivić blistavu je karijeru početkom 70-tih započeo s juniorima bijelih, kao što su i Pep Guardiola i Zinedine Zidane u trenersku orbitu izbačeni iz mladih momčadi Barcelone i Real Madrida. Marijana Budimira neizbježno u skoroj budućnosti čeka klupa prve momčadi bijelih…

I na kraju ove bajke, dopustite osvrt na jednu malu ‘nelogičnost’. Hajdukovi klinci do 19 godina u finalu su Lige prvaka, a hrvatske reprezentacije do 19 godina ovoga ljeta neće biti na završnom turniru Europskog prvenstva, među najboljih osam Staroga kontinenta. Šteta, neprocjenjiva šteta…

Večernji.ba