Broj mrtvih u Turskoj i Siriji prešao 11.000 / VIDEO

Spasilački timovi nastavljaju tražiti preživjele, dok je broj mrtvih nakon razornih potresa duž tursko-sirijske granice premašio 11.000 tisuća.

Očekuje se da će taj broj rasti kako se spasilački napori multinacionalnih spasilačkih timova ubrzavaju usred ledenih i olujnih vremenskih uvjeta. Više desetaka tisuća ljudi je ozlijeđeno.

U Siriji, gdje su zdravstveni sustav i infrastruktura opustošeni tijekom 12 godina rata, novosti o broju mrtvih pristizale su sporije.

Dok su timovi za potragu i spašavanje iz cijelog svijeta stigli u regiju, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je izvanredno stanje na tri mjeseca u 10 najteže pogođenih pokrajina.

Djelatnici hitnih službi proveli su još jednu ledenu noć, u očajničkoj utrci protiv vremena kako bi spasili ljude zarobljene ispod ruševina nakon urušavanja tisuća zgrada.

Rođaci žrtava naoružani krampovima i šipkama pridružili su se bjesomučnim naporima spašavanja u jednom od najteže pogođenih turskih gradova, dok su tjeskobne obitelji prigovorile da je spasilačkim službama predugo trebalo da reagiraju u nekim područjima.

Zemlje diljem svijeta šalju pomoć – specijalizirane timove, pse tragače i opremu. Dio međunarodne pomoći pristiže u Siriju, ali pristup je ograničen zbog oštećenih cesta.