Danas ređenje novog banjolučkog biskupa don Željka Majića

Novi biskup Majić kazao je kako kani staviti težište na očuvanje vjere i snage u vjeri da ne bi umrla nada, uključujući onu u povratak prognanih vjernika.

Novi banjolučki biskup don Željko Majić bit će danas zaređen, a obred će tijekom euharistijskog slavlja u katedrali Sv. Bonaventure predvoditi vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić.

Papa Franjo u prosincu je prihvatio odreknuće, odnosno zahtjev za umirovljenjem, dugogodišnjeg banjolučkog biskupa Franje Komarice (78) te je novim biskupom imenovao Željka Majića, svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije.

Majić (61) je rođen u Drinovcima, kod Gruda u Hercegovini, a za svećenika je zaređen u Mostaru 1988. godine.

Uz službu u različitim župama bio je i vikarom Mostarske biskupije te ravnatelj biskupijskog Caritasa.

Franjo Komarica bio je banjolučkim biskupom još od 1989. i sa svojim je vjernicima proveo cijelo ratno razdoblje, a nakon rata uporno se zalagao za povratak prognanih katolika, koji su u najvećem broju Hrvati.

Novi biskup Majić kazao je kako mu je velika kušnja biti pastirom takve “mučeničke crkve”, kako je opisao Banjolučku biskupiju, te da je stoga dvojio može li odgovoriti tom izazovu, prenosi Hina.

Kaže kako kani staviti težište na očuvanje vjere i snage u vjeri da ne bi umrla nada, uključujući onu u povratak prognanih vjernika.

“Ne možemo nikoga prisiliti da se vrati. Svećenici koji čuvaju ognjišta i plan vjere u župama nisu otišli. Vjernici su diljem Hrvatske i šire, oni osjećaju rodni kraj. Mislim da će se taj osjećaj pretvoriti u stvarnost življenja, ali treba svatko iz svoga srca razmišljati i donijeti odluku da živi ondje gdje mu je Bog dao i gdje se najbolje osjeća“, kazao je Majić u intervjuu za Hrvatski katolički radio.

Večernji.ba

Vrtlarija Šarić Livno