‘Diaspora Invest’: Livno može postati poželjna destinacija za ulaganje iseljenika

Predstavnici USAID projekta “Diaspora Invest” i Grada Livna usuglasili su načine suradnje kako bi ojačali ulogu iseljeništva u ekonomskom i društvenom razvoju ovog područja.

Livanjska regija, poznata po velikim valovima migracija tijekom 20. stoljeća, danas traži prilike za obnovu veza s ljudima koji potječu iz tog kraja.

Prepoznali su to i u USAID-u, koji su Livno učinili jednom od 26 jedinica lokalne samouprave – partnerom projektnih aktivnosti, priopćili su iz USAID projekta “Diaspora Invest”, prenosi Fena.

Podsjećaju da se već duže vrijeme u Livnu organiziraju događaji i okupljanja dijaspore, a sada će se ta aktivnost dodatno intenzivirati.

USAID-ov projekt ‘Diaspora Invest’ prepoznaje potencijal koji leži u povratku Livnjaka, ne samo fizičkom, već i kroz ulaganje znanja, kapitala i poslovnih veza. Ideja je stvoriti uvjete u kojima će se otvarati nova radna mjesta i graditi budućnost za Livno. Jedan od ključnih ciljeva je uspostavljanje poslovnih susreta koji će se održati ove godine. Ti susreti pružit će platformu za povezivanje iseljenika s lokalnim poduzetnicima i stvaranje novih poslovnih prilika. Kroz razmjenu ideja, znanja i iskustava, očekuje se poticanje investicija i gospodarski rast u Livnu, istaknula je Sanja Kovčalija, savjetnica gradonačelnika Grada Livna.

Uz ove aktivnosti, navedeno je, partneri će se fokusirati na razvoj komunikacijske strategije i alata za suradnju s dijasporom.

Mapiranje dijaspore bit će ključni korak u identificiranju potencijalnih suradnika i ulagača izvan granica Livna. Ova strategija će omogućiti efikasnu razmjenu informacija, uspostavu partnerstava i stvaranje mostova između dijaspore i lokalne zajednice.

Kovčalija smatra da uz podršku USAID-a i spremnost Grada Livna, te angažman lokalne zajednice, Livno ima šansu obnoviti veze s dijasporom i ostvariti održivi ekonomski i društveni razvoj.