Dijelove za Teslu u BiH će proizvoditi 1100 radnika: Plaća 1300 KM, stigao stroj vrijedan 2,7 milijuna KM

Što se zarada tiče, neto u prosjeku iznosi oko 1.300 maraka. Ali tu su još i topli obrok, regres, godišnji odmor u skladu sa zakonom, kao i putni troškovi tko ih traži – kaže Maletić

U njemačkoj tvornici Pass, koja posluje u Semberiji, u tijeku su pripreme za proizvodnju dijelova za svjetski poznati brend vozila Tesla, a koja bi trebala početi ove jeseni. Potvrđeno je to Nezavisne novine iz ove tvornice, odakle naglašavaju kako im je stigla izuzetno vrijedan stroj koju će u tu svrhu koristiti.

Naime, Rado Maletić, direktor ove tvornice kako je njima stigao stroj vrijedan nepunih 1,4 milijuna eura (oko 2,7 milijuna KM).

– Nijemac je kupio taj stroj i dovezao je u Bijeljinu. Ona pravi razne vrste proizvoda, uključujući cjevčice. Imamo četiri Kineza, vršimo montažu. Moraju moji ljudi, njihovi ljudi, to odraditi i za to treba vrijeme. Trebat će nam, grubo rečeno, 45 dana za to. Moramo što prije početi s proizvodnjom – rekao je Maletić i precizirao kako to znači da bi proizvodnja za Teslu trebala početi od jeseni.

Naglasio je kako sada imaju oko 1.100 ljudi, s tim što će im trebati i dodatna radna snaga.

– Naravno da će nam trebati novi radnici. Što se zarada tiče, neto u prosjeku iznosi oko 1.300 maraka. Ali tu su još i topli obrok, regres, godišnji odmor u skladu sa zakonom, kao i putni troškovi tko ih traži – kaže Maletić.

poster
Slavica Marković, direktorica Područne gospodarske komore Bijeljina, ističe kako je tvrtka “Pass”, kada je počinjala raditi u njihovom području, zapošljavala znatno manje radnika nego što je to danas slučaj.

“Vlasnik tvrtke ‘Pass’ je vidio da su dobri uvjeti koje nude Republika Srpska i Bijeljina. Došli su i u dobro vrijeme, kada je bilo slobodne radne snage na području Bijeljine, ali se to u međuvremenu promijenilo, tako da oni stalno traže radnike, pošto povećavaju broj zaposlenih”, rekla je Marković.

To što će raditi dijelove za “Teslu”, prema riječima Marković, pokazuje kako se radi o ozbiljnoj tvrtki, kao i da je gospodarski ambijent dobar.

“Ali mi ne smijemo ostati na pričama, već trebamo učinti, svatko sa svoje strane, sve što je potrebno da im pomognemo. Recimo, oni imaju dosta zaposlenih i tvrtka je locirana izvan grada, tako da se sa magistralnog puta ide na sporedni put. Kada je smjena radnika, dolazi do velikih gužvi i pravi se čep. Oni su nam poslali inicijativu koju smo proslijedili lokalnoj samoupravi i ‘Putevima Republike Srpske’ da se to riješi. Treba se rješavati ovakve stvari da bi i ostale tvrtke koje posluju kod nas radile bolje i da bi radile za svjetski poznate kompanije”, navela je Marković.

Radenko Smiljanić, predsjednik Sindikata metalne industrije i rudarstva Republike Srpske, rekao je kako još nije imao priliku posjetiti tvornicu “Pass” u Bijeljini.

“Nisam imao priliku posjetiti tu tvornicu kako bih vidio kako to sve funkcionira, ali prema informacijama iz medija, ovo će donijeti nova radna mjesta”, rekao je Smiljanić.

Večernji.ba