Dodik: Nema više SDA od kojih smo očekivali udarce

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izrazio je u četvrtak u Mostaru zadovoljstvo partnerstvom sa HDZ-om BiH i strankama “Trojke” kazavši da žele da nastave sa praksom mjesečnih sastanaka lidera ove koalicije. Dodik: Obećavajuća atmosfera Dodik je naveo kako je na sastanku u Domu HDZ-a atmosfera bila “obećavajuća” i da je “potpuno drugačija od one iz prošlih vremena kad je bila SDA i kad smo svaki dan očekivali udarce od njih pa smo uzvraćali”.

“Sad se pitanja stavljaju na dnevni red i onda se gleda da se riješe. Zadovoljan sam ovim partnerstvom”, naglasio je prvi čovjek SNSD-a, a prenosi N1. On je napomenuo kako se uskoro očekuje sastanaka entitetskih vlada i da je zbog toga isto zadovoljan. Na kraju je kazao kako je red da “bošnjačka strana” bude domaćin idućeg sastanka.

Čović: Još malo kaskamo u parlamentarnom radu Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon sastanka u Mostaru sa koalicijskim partnerima iz SNSD-a Miloradom Dodikom i SDP-a Nerminom Nikšićem, izjavio je kako su, između ostalog, dogovorili da će intenzivno raditi na pripremi nacrta izmjene Izbornog zakona.

Dragan Čović je pohvalio intenzitet rada koalicijskih partnera na državnoj razini i rad Vijeća ministara BiH. “Dogovorili smo se da stvorimo prihvatljiviji ambijent učinkovitijeg funkcioniranja izvršne i zakonodavne vlasti kako na razini BiH i svih nas, tako i u FBiH i dominantno odnosa SDP-a i HDZ-a. Čini mi se, uz više ili manje problema koji iskrsnu, može se pristojno i dobro raditi kada je u pitanju Vijeće ministara.

U Vijeću ministara već postoji dinamika rada i to možemo dizati na višu razinu što potvrđuje posjet komesara za proširenje EU gospodina Varhelyja gdje smo donijeli 31 mjeru koju trebamo realizirati i da to sve u paketu ide, jer je naše opredjeljenje EU i vjerujem da ćemo to staviti kroz naše mehanizme koordiniranja i da ćemo to riješiti na Vijeću ministara”, kazao je Čović. Tko će raditi pripreme za izmjene Izbornog zakona?

“Još malo kaskamo u parlamentarnom radu jer ima nekih pitanja gdje se nismo usuglasili i ne moramo to staviti u prvi plan. Danas smo odredili po jednu osobu koja bi trebala pripremiti plan za izmjenu Izbornog zakona i da odredimo koncept i način rada, te ljude koji će na tome raditi. Tu će sa naći i rad CIK-a, da se unaprijedi rad izbornog sistema i provođenje izbora, ali će se naći i druge teme da se riješe kroz izmjenu Izbornog zakona”.

“Pripreme za izmjene Izbornog zakona će raditi Dizdar iz SDP-a, Nović iz SNSD-a i Filipović ispred HDZ-a, da to pripreme i da to razmijenimo sa partnerima iz međunarodne zajednice. Dotakli smo se i drugih tema u vezi interkonekcija i ključnih strateških projekata da ih vežemo zajedno. Ideja da se autocestama ide sa jednom karticom, da nemamo problema kretanja i tako olakšavamo naše odnose. Budemo li na ovaj način radili dalje, ne vidim razlog da sa čitavim paketom mjera idemo istovremeno prema EU”, kazao je optimistično Dragan Čović.

Nikšić: Ne preglasavamo se Prvi čovjek SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je kako su stranke “Trojke” i njihovi partneri na državnom nivou, HDZ BiH i SNSD, na dobrom putu iako “ima stvari oko kojih se teže dogovaraju”. Nikšić je nakon razgovora iskazao zadovoljstvo sastankom. Dodao je kako očekuje da će vladajuća koalicija popraviti stanje u zemlji što će građani i osjetiti.

Govorio je i o današnjoj sjednici Federalne vlade. “Bila je hitna sjednica i pokazuje se već nova atmosfera. Moram reći da sve što je bilo na sjednici jednoglasno je usvojeno. Ne preglasavamo se”, istaknuo je Nikšić. Dodao je kako predstoji nastavak na putu reformi kao i poboljšanje odnosa u entitetu FBiH. “Mislim da smo na dobrom putu i da ima jedna fina energija. Učimo se još uvijek jedni na druge. Uspostavljamo porušene mostove povjerenja i kako dani prolaze, osjetim, da je sve bolje”, istaknuo je lider SDP zaključivši kako će to vrijeme pokazati.

Bljesak.info