Dodik: Od idućeg tjedna Schmidt neće moći ući u RS

Visoki predstavnik od sljedećeg tjedna neće moći ući u RS.

Otići ću na sud, nećete me zatvoriti i ako me presudite, kaže u intervjuu za Mrežu na FTV Milorad Dodik, predsjednik RS.

Od zahtjeva za odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH ne odustaje, na formiranje višeg suda ne pristaje.

Dodik govori i o odluci Christiana Schmidta koja je pogodovala Hrvatima sada, ali koja će, kako kaže, odsjeći političku glavu Hrvatima u BiH možda već na narednim izborima.

Dodik odgovara i na pitanja: Što je sa njemačkim financijskim sankcijama, jesu li one stvarne ili lažne, financijskoj krizi RS, ali i da li je težak tri milijarde maraka.

“Nećete me zatvoriti iako me presudite”

Dodaje i kako je Schmit “došao da razvlasti Republiku Srpsku”.

”Zato što njegovi preci 1941. to nisu mogli. Šta je Njemačka? Imate situaciju: Njemačka odbacuje podršku Republici Srpskoj, a banka kaže mi ne prihvaćamo odluke savezne vlade i ostajemo u tom ugovoru. Mi to nećemo otkazati, a ako oni budu osporavali ugovor, mi ćemo ih tužiti. Oni znaju da će izgubiti.”

Kaže i kako nema ništa od osnivanja višeg suda.

”To se zagovara već duže vrijeme kao alternativa, ali to nije alternativa. To se neće dogoditi. To je novi sud. To nije Zakon o sudu. Nije prošao na Vijeću ministara. Nema dogovora o tome. Milorad Dodik može da ode na sud i proces kod sudaca koji su oslobodili Nasera Orića, smatraju da je Dodik kriminalac. I to mogu da prihvatim. Nećete me zatvoriti iako me presudite”, poručio je Dodik.

Bljesak.info