Dodik: Pokušavam uvjeriti Hrvate da jednokratno napustimo institucije BiH

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske izjavio je da pokušava uvjeriti Hrvate da zajedno s Srbima jednokratno napuste institucije BiH i istakao da u trezoru Republike Srpske postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja RS postane nezavisna država.

Govoreći o krizi koja je nastupila u donosima sa Zapadom zbog pitanja raspodjele imovine, Dodik je izrazio uvjerenje da su stvari došle do zida.

Prema njegovim riječima, ili će početi povlačenje stranaca iz BiH ili će oni ovdje uvesti svoje trupe.

Odbijamo da živimo u neustavnoj BiH

Dodik smatra da još postoji šansa za razgovor i da u tom dijalogu Sarajevo može nešto i da izvuče.

Linker
Odbijamo da živimo u neustavnoj BiH

Dodik smatra da još postoji šansa za razgovor i da u tom dijalogu Sarajevo može nešto i da izvuče.

– Ako mi sami budemo donosili odluke, neće dobiti ništa. Nudimo razgovor bez stranaca, da vidimo što je moguće. Ako neće dijalog, svjesno biraju neizvjesnost – izjavio je Dodik za “Politiku”.

On je naglasio da RS odbija da živi u neustavnoj BiH.

– Da ne otkrivam sve detalje, rećui ću dio: BiH će funkcionirati samo dok u njenim strukturama sjede sva tri naroda. Pokušavam uvjeriti Hrvate da jednokratno napustimo institucije BiH – istaknuo je Dodik.

On je upitao što će se desiti kada se svi ljudi iz RS vrate u institucije ovog bh. entiteteta.

– Mislite li da ne radimo na tome? Radimo, i nismo daleko od te odluke. Nemojte nas isprobavati, preporučujem da razgovaramo. Nemojte da se igrate s imovinom, povući ćemo sve ljude. Možete da probate, ali bolje nemojte. U našem trezoru postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja RS postane nezavisna država. Nemojte nas gurati u ćošak. Ne sabijajte oprugu koja će odskočiti i koja će vas preskočiti – rekao je Dodik.

Predsjednik RS je naglasio da Srbi zaslužuju da imaju svoju državu.

Razmišljamo o mirnodopskoj republici

– Banalne priče, kako je Brčko slabi trbuh i slične koještarije, jesu ratne priče. Mi razmišljamo o mirnodopskoj republici. Amerikanci su sve probali i nisu nas slomili, sa 60.000 vojnika i svim tim visokim predstavnicima – naveo je Dodik.

On je upitao što bi se desilo da je neko prije 10 godina odlučio da neće da kontaktira s američkim ambasadorom u BiH i dodao da bi pola političara iz RS potrčalo kod njega.

– Ali vrijeme se mijenja. Sve što je Michael Murphy sada uspio jeste da se uslika s jednim načelnikom u RS. Čak je pristao fotografirati se s njim i bez zastave BiH – ispod zastava RS i Amerike, samo da bi pribavio “dokaz” da ga nisu svi u RS odbacili – rekao je Dodik.

On je upitao kada stranci jednom odu, a otići će, kako će funkcionirati BiH.

– Hoće li Sarajevo razmišljati da ono što su održali uz pomoć sile Zapada počnu da brane ulaskom na teritorij našeg entiteta? Bolje je da počnemo da se dogovaramo, mada je za to već pomalo kasno. Treba dobro da razmisle da li bi se pokušaj da pređu entitetsku liniju ispostavio kao greška – istaknuo je Dodik.

Odgovarajući na pitanje može li prekid komunikacije s američkim i britanskim diplomatama biti skupa odluka, Dodik je rekao da bi najskuplje bilo da RS izgubi imovinu.

– Tada gubimo i državu. Oni pokušavaju da svaku stvar riješe oduzimanjem od RS. Nekada smo možda i mislili da ima smisla biti kooperativan, da će jednom stati. Ali neće, oni žele demontažu RS. Oteli su nam vojsku, indirektne poreze, obavještajnu službu – naveo je Dodik.

On je dodao da su doveli neizabranog predstavnika da donosi zakone.

BiH nije mjesto za nas

– Odlučili smo 2005. da kažemo dosta. Od tada se tome uspješno suprotstavljamo, mada svaki dan nastoje da nam zagorčaju život. Sve to je samo još jedno uvjerenje da BiH nije mjesto za nas. Mračan i neizvjestan ambijent nije mjesto koje privlači – ukazao je Dodik.

On je naglasio da globalna politika koju kreira SAD ide za tim da destruira međunarodno pravo.

– Hoće svaki dan da određuju pravila. Biti dobar s Amerikom nije dovoljno da budete sigurni. Uvijek dolaze novi zahtjevi i mi smo to odlično razumjeli – naveo je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će Amerika sada nešto poduzeti, ali da to nije u stanju to da sprovede.

– Naravno, dobro je izmaknuti se od njihovih morbidnih aktivnosti. Sve što su mogli, već su poduzeli. Neće nam određivati kako će se ovdje rješavati stvari – rekao je Dodik.

On je ponovio da pitanje imovine neće biti rješavano u parlamentu BiH i dodao da u Dejtonskom sporazumu nije tako određeno.

– Za svakog tko predlaže to rješenje imam pravo da sumnjam da je za to dobio novac, neki od njih su tome skloni. Jednog dana ću više reći. Prijete krivičnim prijavama za nepoštovanje odluka Ustavnog suda, ali sve što mogu reći – nećete dobiti imovinu. Niti ću sudjelovati u tim brljotinama. Možemo napraviti sporazum dva entiteta o imovini. Mi sprovodimo zakone u RS – istakao je Dodik.

On je dodao da RS ne živi život BiH.

– Mi živimo svoj život, države s vrijednostima koje njegujemo i patnjama koje imamo. Problema ima, ništa ne uljepšavam – napomenuo je Dodik.

SDA radila na razgradnji

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti pokretanja suradnje u BiH i deblokadi projekata, Dodik je rekao da nije sklon da dugo čeka.

– Treba biti racionalan, radi se o novim ljudima, ali ako ne bude promjene, naš odnos će biti još rigorozniji. Što će nam BiH koja nam sprečava razvoj – upitao je Dodik.

On je dodao da su Amerikanci sve znali i podržavali direktora te službe.

– Doduše, mi smo skloni da mistificiramo Ameriku misleći da sve znaju. Ustvari, treba samo izbjeći njihove avione. Mada, Putin kaže da je spreman da brani svoje prijatelje, ne znam što to znači. Nipošto ne bih volio da neko shvati da prizivam obračunavanje na ovim prostorima – rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje što misli da čeka svijet i RS u narednih desetak godina u kontekstu promjena na geopolitičkoj sceni, Dodik je rekao da se svijet mijenja.

– Bosna je neuspješna zemlja, bez šanse da uspije. U prvim godinama je postojala šansa za dogovor o mogućoj BiH, ali su je preuzeli stranci. Uz ozbiljan otpor u srpskom i hrvatskom narodu. Svi znaju da smo kolonija. Mi ovdje vodimo antikolonijalnu borbu. Ja sam vođa antikolonijalne pobune. Bosnu nitko ne može da izgradi i popravi. Ovo je na štetu svih – naglasio je Dodik.

On je upitao zar Bošnjacima ne bi bilo bolje da se usmjere na ono čime mogu da upravljaju, jer Banja Lukom sigurno ne mogu, niti će moći.

– Pozivam i njih da budu dio pokreta antikolonijalne borbe, dekolonizacije, u tom slučaju sam spreman da s njima razgovaram i budem dio dogovora – zaključio je Dodik.

Autor: dnevno.ba