Dodik stavio potpis na sporni zakon, sada bi mogao kazneno odgovarati

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na Sedmoj posebnoj sjednici, održanoj 21. lipnja 2023. godine, javlja Anadolu.

Ovaj zakon odnosi se na prestanak obveze da se odluke visokog predstavnika objavljuju u Službenom glasniku RS-a. U priopćenju iz Ureda predsjednika RS-a se navodi da je Dodik to učinio na osnovu člana 80. stav 1. točka 4. Ustava Republike Srpske. Nakon sedme posebne sjednice, održana je i osma sjednica na kojoj je usvojen Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Zakon kojim se ukida obveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a neće stupiti na snagu, a sva procedura koja se tiče donošenja tog zakona je sada završena. Također sam odlučio da zakon koji je usvojila NSRS-a o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog entitet ne može stupiti na snagu i svi zakonodavni postupci u donošenju ovog zakona su takođe završeni”, naveo je Schmidt.

Dodik potencijalni optuženik za kazeno djelo Podsjetimo, Schmidt je taj zakon poništio 1. srpnja, a ujedno je odlučio kako će bilo kakav pokušaj da se taj zakon provodi postati kazneno djelo za što se može dobiti dugogodišnja zatvorska kazna. Dodik je formalnim proglašenjem spornog zakona sada potencijalni optuženik za kazeno djelo definirano kao “neizvršavanje odluka visokog predstavnika”.

Ukoliko bi bio osuđen to bi značilo i automatsku zabranu obnašanja sadašnje dužnosti. Lider bosanskih Srba od intervencije visokog predstavnika neprestano zaoštrava polemiku s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH pri čemu najžešće napada Schmidta, ali i veleposlanike SAD-a i Velike Britanije, država pod čijim je dugogodišnjim sankcijama.

Schmidt je objavljujući svoju odluku 1. srpnja pozvao na dodatno uvođenje “ciljanih sankcija” protiv osoba za koje se procijeni da ugrožavaju mir i stabilnost u BiH.

Bljesak.info