Dodik: Žele me zatvoriti u sarajevske kazamate, neću odustati

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik najavio je danas kako neće odustati od donošenja zakona kojima u Republici Srpskoj planira praktično zabraniti djelovanje tijela vlasti države BiH te kako neće poštovati odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice Christaina Schmidta čak i ako će zbog toga u zatvor.

Komentirajući trenutačnu krizu u BiH, prouzročenu odlukama parlamenta RS da donese zakone kojima zabranjuje provedbe presuda Ustavnog suda BiH, kao i objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS pa istodobno i njihovu provedbu, Dodik je kazao kako ga Schmidtova reakcija odnosno poništavanje tih zakona u subotu nije pokolebalo te da će nastaviti istim putem.

Pojasnio je kako to u narednoj fazi znači donošenje zakona o zabrani djelovanja Suda i Tužiteljstva BiH na teritoriju RS, kao i državnih policijskih agencija, te “jačanje” međuentitetske crte razdvajanja sugerirajući kako je kani pretvoriti u klasičnu granicu.

Pred okupljenima na Kozari kazao je kako će ići do kraja jer nema drugog izbora. Dodikovo je tumačenje kako Schmidt, osim što je u subotu ukinuo sporne zakone izmjenama Kaznenog zakona BiH, priprema prostor za njegovo uhićenje jer te izmjene podrazumijevaju kazne između šest mjeseci i pet godina zatvora za dužnosnike koji ugrožavaju ustavni poredak i odbijaju provesti odluke visokog predstavnika.

“Prave okvir da bi nas, prije svega mene, doveli u sarajevske kazamate da mi tamo sude”, izjavio je Dodik.

Naknadno je novinarima kazao kako je na djelu “podli sinkronizirani napad na RS i Srbiju” odnosno na njega i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, s ciljem da se učvrsti nezavisnost Kosova i uništi RS, a glavne aktere te navodne urote vidi u SAD i Velikoj Britaniji, dok EU optužuje da u tome slijedi Washington i London.

“SAD su u funkciji muslimanskih rješenja u BiH”, ustvrdio je Dodik.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je da bi do kraja godine mogao organizirati referendum o pitanju statusa Republike Srpske.

Rekao je kako RS ne planira nikakvu secesiju ni ratni sukob.

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno