Dodjeljuje se 1500 stipendija Hrvatima izvan RH, evo kako se prijaviti

Objavljen je natječaj za stipendije koje dodjeljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Broj stipendija značajno je povećan za ovu godinu – dodjeljuje se 1.500 stipendija za akademsku godinu 2023./2024., dok ih se lani dijelilo 1.150.

Iznosit će 150 eura mjesečno kroz 10 mjeseci

Od ukupnog broja stipendija, 300 ih se dijeli za studij u Republici Hrvatskoj (200 stipendija za pripadnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, 60 stipendija za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i 40 stipendija za pripadnike hrvatskog iseljeništva), 1000 stipendija za studij u Bosni i Hercegovini, 30 stipendija za studij u Crnoj Gori, 5 stipendija za studij u Republici Kosovo, 15 stipendija za studij u Republici Sjevernoj Makedoniji i 150 stipendija za studij u Republici Srbiji.

Kako stoji u tekstu natječaja, stipendije se dodjeljuju studentima za jednu akademsku godinu jednokratno, odnosno za razdoblje od 10 mjeseci u mjesečnom iznosu od 150,00 eura, što je malo više nego 2021./2022., kada je stipendija iznosila 1.000 kuna mjesečno.

– Prijava na Javni natječaj obvezno se podnosi u elektroničkom (sva dokumentacija) i papirnatom obliku (Izjava prijavitelja o točnosti podataka, ovjerena potpisom studenta/ice, izvornik). Prije nego se e-prijavni obrazac konačno spremi i pošalje putem računalnog sustava, potrebno je preuzeti prilog Izjava prijavitelja o točnosti podataka koju je potrebno ispisati i vlastoručno potpisati, a svu ostalu traženu dokumentaciju potrebno je učitati u sustav.

Vlastoručno potpisanu Izjavu prijavitelja o točnosti podataka potrebno je učitati u sustav, a izvornik iste preporučeno poštom dostaviti na adresu: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pantovčak 258, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska s naznakom: ‘Za Javni natječaj za dodjelu stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske – za akademsku godinu 2023./2024.’, stoji u tekstu natječaja.

Rok za podnošenje prijava u elektroničkom i papirnatom obliku do 19. siječnja 2023. godine. Iz SDU-a navode da se prijave s nepotpunom dokumentacijom neće razmatrati, te da se dostavljena dokumentacija na javni natječaj ne vraća se podnositelju prijave.

Izjavu možete pronaći u dijelu ‘Dokumenti’ na ovoj poveznici, dok se tekst natječaja, upute za prijavitelje i najčešća pitanja nalaze u dokumentima ispod. Napomena: ako vam dokumenti nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu.