Dragan Čović već mjesecima ignorira Bakira Izetbegovića. Evo zašto je to tako

Dragan Čović već mjesecima ignorira Bakira Izetbegovića. Uopće ne razgovaraju. Ubrzo nakon izbora, Čović je za komunikaciju s Izetbegovićevem i SDA svu priču sveo na stranačku tajnicu koja je zadužena komunicirati s njima u ime HDZ-a BiH.

Jednostavno, Čović za Bakira ne želi ni čuti. Skupina intelektualaca okupljena oko SDA je još u listopadu tražila sastanke s pojedinim HDZ ‘mecenama’ kako bi se odnosi pokušali izgladiti, međutim, nije išlo. Čović Izetbegoviću jednostavno zamjera previše toga.

Jedna od zamjerki je i potpora Komšiću 2018. kada je Komšić ‘pobijedio’ Čovića baš zahvaljujući SDA. Druga je Bakirova sklonost laganju. Čovjek je lažov. U politici postoje lažovi i prokleti lažovi. U povijesti povlačenja potpisa i izigravanja dogovora, Bakir je svjetski prvak jer je toliko potpisa i dogovora izigrao da mu nije ravan nitko.

Ima tu još razloga, ali preko ova dva mu Čović ne može prijeći. Izvori bliski HDZ-u BiH kažu da će Čović učiniti sve što je moguće da Bakir u potpunosti bude politički ponižen.

Gledao ga kao prijatelja i partnera
“Dragan je Bakira gledao kao prijatelja i partnera. Ovaj je toliko puta slagao i promijenio priču da je šefu jednostavno dozlogrdilo. Svi ljudi imaju svoje granice”, govori Bildu dobro upućen izvor iz HDZ-a BiH pa nastavlja:

“Šef nije kockar, jednostavno nije taj tip, ali ima izvrsne kockarske manire, od hladnokrvnosti do bleferstva, prije par dana, u državnom parlamentu, Bakir hoda oko zastupnika i pozdravlja se s njima, šef ga je samo pogledao i pozdravio, kao da su se sreli na Rondou ili SCC-u, ni rukovao se nije s njim. On je jednostavno takav, iznimno je tolerantan, ali ako prijeđete crvenu liniju, on vam to neće oprostiti”, govori Bildov izvor.

Dodaje kako je upravo to razlog zbog kojega su Lidija Bradara i Igor Stojanović uradili ono što su uradili, a o čemu će zaključak dati Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Nema kršenja legitimnog predstavljanja
“To nije kršenje legitimnog predstavljanja, Osmorka ima legitimitet, zna se što je legitimitet, onaj tko želi gledati BiH kao državu tri u svemu jednakopravna naroda zna da legitimitet ne može mjeriti nekakva kuglica ni kupovina zastupnika, u teoriji, SDA je mogla platiti po milijardu maraka svakom izaslaniku federalnog Doma naroda iz Županije Zapadnohercregovačke, bi li to značilo da su oni legitimni jer glasuju po željama SDA? Ne bi, značilo bi da su se prodali. Tako je i s dijelom sadašnjih zastupnika u Klubu Bošnjaka u federalnom parlementu. Većina u državnom i većina u federalnom parlamentu postoji, SDA je u problemu jer se ne želi odvojiti od vlasti, ali je šef tu bez kompromisa, Bakir je toliko puta zabrljao da mu se više ne može opraštati. Da je situacija obrnuta i da SDA ima većinu na način na koji je sada imaju HDZ i Osmorka, SDA se ne bi bunila, dakle, oni nemaju principe, njihov jedini princip je ostanak u vlasti makar i pozivanjem na legitimno predstavljanje, princip koji istinski preziru kad im ne odgovara”, zaključio je izvor portala Bild.ba.