ERUPCIJA BIJESA / Francuzi kreću u totalnu revoluciju

Demonstranti na Place de la République u Parizu skandirali su, začuđujuće, na talijanskom: “ Siamo tutti antifascisti, ” — “Svi smo mi antifašisti”.

Promatrali su ih nagomilani redovi interventne policije, koja se, u francuskoj policijskoj tradiciji, nije trudila umiješati u gomilu i ublažiti nevolje, nego je čekala trenutak za suzavce i palice.

Čekala je to i publika, piše Financial Times. “ACAB”, skandirali su; engleska kratica za “Svi policajci su kopilad”.

Zatim je netko zapalio kantu za smeće, policija je počela napredovati, a ljudi su počeli bacati boce.

Francuska je bila u previranju čak i prije prošlotjedne jednostrane odluke Emmanuela Macrona da podigne najnižu opću dob za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine, nakon što isto nije uspio izglasati u parlamentu.

U Parizu, metro je postao tek teorijski koncept, a štakori prebiru po neviđenim hrpama nakupljenog smeća. Francuski bijes nadilazi mirovine i Macronovu neobuzdanost.

Postoji generalizirani, dugoročni bijes protiv države i njenog utjelovljenja, predsjednika. Macronovo nepopularno probijanje više dobi za odlazak u mirovinu bez glasanja, jednostranom odredbom, povećava rizik da će Francuzi slijediti Amerikance, Britance i Talijane i glasovati populistički – to bi značilo Marine Le Pen na čelu Francuske.

Francuska više ne može ovako, tvrdi Financial Times. Vrijeme je da se okonča Peta Republika, s njezinim svemoćnim predsjedničkim položajem — nešto što je u razvijenom svijetu najbliže izabranom diktatoru — i da se inaugurira manje autokratska Šesta Republika.

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno