Eusr Buško Jezero: Priopćenje Udruge vezano za otpad na jezeru

Poštovani,
budući da ribolovna sezona još nije započela punim intenzitetom, nismo toliko aktivni na području jezera pa članovi udruge nisu primijetili navedeni incident oko odlaganja otpada.

Inače radi se o prostoru koje u ovo doba godine rijetko i obilazimo.

Jučer u popodnevnim satima smo za odlaganje otpada na području jezera saznali preko medija.

Održali smo sastanak gdje smo se između ostalog dotakli i te teme i naravno osudili ovakav način neprimjerenog odlaganja otpada na obalama jezera.

Budući da se radilo o nekoj vrsti medicinskog otpada, upoznati smo da su obaviještene nadležne institucije i da se taj otpad u toku današnjega dana, nakon obavljenoga očevida, uklonio s navedene lokacije te da je zbrinut na propisan način kao i da se pokrenuo postupak pronalaska nepoznatog počinitelja.

Tijekom svake godine članovi udruge u toku ribolovne sezone uglavnom počiste otpad koji ih dočeka na mjestima na kojima ribolove, a isto tako smo primijetili da je otpada na obalama svake godine sve više i više, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci kada se mladi u toku noćnih sati druže na području Marinovca i velike brane u Kazagincu.

Također, svjedoci smo da je problem otpada koji se pojavljivao na području Prisoja od strane ribolovaca, uglavnom riješen i to ponajviše zahvaljujući koncesionaru ribolovnog prava koji provodi akcije čišćenja navedenih lokacija te potiče ribolovce da prilikom odlaska s vode počiste mjesto na kojem su lovili ribu.

Budući da se radi u veoma velikoj površini jezera, nemoguće je kontrolirati svaki pedalj obale pa ovim putem još jednom osuđujemo ovakav odnos prema prirodi i apeliramo na sve posjetitelje, koji će tijekom ove godine posjetiti obale jezera, da vode račune o okolišu i da mjesto na kojem borave nakon što odu s jezera samo ostave u onakvom stanju u kakvom su ga zatekli prilikom dolaska.