Evaukacija stanovništva zbog požara u Hrvatskoj

U tijeku je evakuacija ljudi s područja Grebaštice kod Šibenika, gdje je u četvrtak oko 11 sati planuo veliki požar, a čije gašenje otežava jak vjetar. U gašenju trenutno sudjeluje 79 vatrogasaca s 28 vatrogasnih vozila, Intervencijska vatrogasna postrojba Šibenik, tri kanadera i dva airtraktora, piše Hina.

“Požar je nošen jakim jugom te je u jednom trenutku zaprijetio i objektima zbog čega su dvije obitelji iz sigurnosnih razloga evakuirane. Požar još nije pod kontrolom, a vatrogasci i zračne snage ulažu nadljudske napore da se što prije lokalizira“, izjavio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Policijska uprava Šibensko-kninska zatvorila je državnu cestu D-8 od Žaborića prema Primoštenu, kako bi osigurala nesmetan rad vatrogasaca i ostalih službi angažiranih na gašenju požara. To je drugi požar u ovogodišnjoj Protupožarnoj sezoni u kojoj sudjeluju zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, kažu u Ministarstvu obrane.

Inače, južnu Europu zahvatio je jaki toplinski val u četvrtak, uz upozorenje da bi sljedećeg tjedna temperature mogle doseći rekordne vrijednosti za taj kontinent, a meteorološka upozorenja izdana su za španjolske Kanarske otoke, Italiju, Hrvatsku, zapadnu Tursku, Cipar i Grčku.

Bljesak.info