Evo kako možete ukloniti gnijezdo stršljena bez korištenja kemikalija

Stršljeni su posebno uporne štetočine, zahvaljujući svojoj sklonosti osnivanju svojih kolonija s godišnjim životnim ciklusom.

Mnoga dvorišta su idealna mjesta za razmnožavanje, nudeći više mjesta koja su vrlo pogodna za izgradnju gnijezda stršljenova, uključujući zaraslo grmlje i skrovite kutove u blizini vašeg doma koji im pružaju zaštićeno utočište.

Kontinuirano praćenje vašeg posjeda i primjena učinkovitih metoda iskorjenjivanja ključni su kako biste osigurali da se ovi insekti ne vrate, prenosi House Digest.

Kako biste uklonili gnijezdo stršljenova bez korištenja štetnih kemikalija, dostupni su razni ekološki prihvatljivi načini koji će vam pomoći da sigurno obnovite svoj vanjski životni prostor.

Ovi zeleni pristupi obuhvaćaju raznolik skup alternativa, kao što je izrada zamki korištenjem kućnih materijala ili korištenje prirodnih repelenata poput ulja paprene metvice, koji su se pokazali učinkovitima u odvraćanju stršljena bez štete za okoliš.

Dok koristite bilo koju od ovih ekološki osviještenih metoda za borbu protiv stršljena, ključno je biti i uporan i oprezan, osiguravajući primjenu pravih sigurnosnih mjera kako biste izbjegli ubod.

Zamku za stršljene ili ose možete kupiti u željezariji, koja obično ima spremnik i sredstvo za privlačenje stršljena poput zašećerene vode. Nakon što uđu u spremnik, jedinstveni dizajn zamke otežava im bijeg, što na kraju uzrokuje da nestanu.

Međutim, izrada domaće zamke prilično je jednostavna i jednako učinkovita ako želite uštedjeti novac. Uzmite plastičnu bocu od dvije litre i prerežite je na dva dijela. U donjem dijelu pomiješajte šećer, ocat i sapun. Sve pomiješajte i okrenite gornji dio boce, postavite ga u donji dio kako biste dobili oblik lijevka. Postavite ovu domaću zamku za stršljene na mjesta gdje ste primijetili stršljene kako se motaju uokolo i vidjet ćete da se njihov broj uskoro smanjuje.

Ako više volite preventivne mjere, razmislite o korištenju botaničkih ulja, posebno paprene metvice, jer stršljeni mrze njihovu aromu. Napravite svoj sprej protiv stršljena miješanjem vode, nekoliko kapi ulja paprene metvice i sredstva za pranje posuđa u staklenoj bočici s raspršivačem. Staklo je bolje jer eterična ulja mogu razgraditi plastične posude.

Dobro protresite smjesu, označite bočicu radi lakšeg prepoznavanja i vaš pepermint sprej je spreman za akciju. Koristite ovaj sprej oko područja gdje se stršljeni okupljaju ili grade svoja gnijezda, i vidjet ćete da je učinkovito, prirodno sredstvo odvraćanja.

Večernji.ba